Високопоставени политически фигури от групите на либералите и Зелените в Европейския парламент (ЕП) се обявиха за включване на правото на аборт в Хартата за основните права на Европейския съюз (EС), откликвайки по този начин на призивите на френския президент Еманюел Макрон, предаде ДПА.

Председателят на фракцията на Зелените в ЕП Терeза (Тери) Райнтке и Валери Айе, която оглавява парламентарната група на либералите от "Обнови Европа", казаха това в интервю за изданията от германската медийна група РНД, публикувано днес.

"Правото на безопасен аборт трябва да залегне в Хартата за основните права на ЕС като основно право", каза пред РНД Райнтке, която е европейски депутат от 2014 г., добавя БТА.

Правото на жената да взема самостоятелни решения за тялото си не бива да зависи от това коя политическа партия е на власт в дадения момент, допълни тя.

Айе, която е евродепутат от Франция и съюзник на Макрон, също заяви пред РНД, че подкрепя инициативата на френския президент.

"Докато радикалната десница усилено търси нови начини да прокарва реакционния си дневен ред, ние в едно истински либерално общество трябва да бъдем по-решителни от всякога в отстояването на правата на жените - правото на аборт трябва да бъде включено в Хартата за основните права на ЕС, защото никога не бива да допускаме правата на жените да зависят от популистите", каза тя.

В петък Макрон обяви, че свободата на аборт трябва да залегне в Хартата, която регламентира основните права на гражданите на ЕС.

В понеделник Франция записа правото на аборт в конституцията си, което стана факт след историческо гласуване в парламента, отбелязва ДПА.

Абортите до десетата седмица от бременността са разрешени във Франция през 1975 г. Впоследствие законът е променен така, че те да бъдат позволени до 14-тата седмица.