Руската православна църква официално приравни аборта с убийство. В документ, одобрен от Светия Синод на РПЦ, се казва, че абортът е убийство независимо от срока на бременността или начина на неговото извършване. 

Синодът прие документа "За неприкосновеността на човешкия живот от момента на зачатието", който е разработен от Междусъборното присъствие на Руската православна църква и сега трябва да бъде одобрен от Архиерейския събор "като обяснение и развитие на съответните разпоредби на основите на социалната концепция на Руската православна църква".

"Църквата недвусмислено приравнява произволния хирургичен или медицински аборт на убийство, независимо от етапа на бременността и начина на извършването му", се казва в текста, цитиран от Синодалния отдел за отношенията между църквата и обществото и медиите.

В документа също така се отбелязва, че аргументът, че абортът е възможен в периода преди ембрионът да придобие жизнеспособност, тоест степента на неговото вътрематочно развитие, когато той е в състояние да оцелее извън тялото на майката, като се вземат предвид възможностите за медицинска рехабилитация, е също неприемливо. "Бременността е естествен, дълготраен процес, по време на който се формира нов човек, както през периода на така наречената жизнеспособност, така и преди нейното настъпване", категорични са митрополитите. 

Според Руската православна църква, човешкият живот започва от момента на зачатието и следователно човек, който е още в утробата, има право на живот.

"Уникалният геном отличава ембриона от всяка клетка в тялото на бащата или майката. По време на вътреутробното развитие новият човешки организъм не трябва да се разглежда като част от тялото на майката и следователно отстраняването му не трябва да се счита за "необходимо" лечение" за майката. Родителите са отговорни пред Бога за развитието и защитата на бъдещия човек", се казва още в документа.

Все пак Светият Синод на РПЦ отбелязва, че в случаите, когато има опасност за живота на майката, особено ако тя има други живородени деца, се препоръчва да се прояви снизхождение. "Жена, направила аборт, има нужда от изцеление на тази душевна рана, която си е нанесла, извършвайки тежък грях. Това изцеление се постига чрез покаяние", пишат още от Светия Синод.