За радост нямаме евро като валута и сравнително лесно ще можем да реагираме. Спестяванията на гражданите ще бъдат гарантирани, успокои той. България има една от най стабилните банкови системи и всички депозити до 100 хил. лв. са гарантирани, похвали се финансист номер 1.

Той коментира още, че в последния месец се е зародила идеята за нов фискален съюз, съставен около Германия. Той ще включва 6 държави от Еврозоната - Германия, Франция, Финландия, Холандия, Люксембург и Австрия плюс България и Швеция.
"Всички тези държави спазват твърда финансова дисциплина и имат ниски дългове и бюджетен дефицит. Ако се създаде такъв съюз – България ще е сред осемте страни в него. Това показва, че ние сме стабилни. При нас няма да има икономически и социални трусове. България е готова и ще бъде една от членките на този фискален съюз", категоричен бе Дянков.

Вчера стана ясно, че Франция и Германия смятат да наложат нов договор за стабилност само за някои страни от еврозоната. Париж и Берлин ще отправят предложението на срещата на ЕС, която ще се проведе на 9 декември. Настоящият пакт за стабилност на ЕС изисква от 17-те страни от еврозоната да ограничат бюджетните си дефицити до 3% от БВП и дълга си на 60% от БВП. Този нов клуб на „суперевропееца”, чийто членове да се подчинят на задълженията за спестяване, обаче не се приема еднозначно, като Европейската комисия и шефът на Еврогрупата Жан Клод Юнкер се обявиха срещу идеята за ново разделение в ЕС.

"През последния месец в Европа се случиха все лоши неща, които предопределят фискалната позиция не само в България, но и в цяла Европа. Ние сме малка икономика и зависим от Европа", каза още Симеон Дянков.
Според него всичко е тръгнало от непремереното изказване на бившия гръцки премиер Папандреу за референдум по спасителните мерки в Гърция. Последвали са оставките на гръцкото и италианското правителство, а Белгия се е присъединила към дълговата криза.

За един месец рязко се промени средата на България, по мнението на Дянков. "Германия и Италия вече обявиха, че очакват рецесия. Ние не можем да кажем, че при нас нещата ще са добре", заключи той.