Скандалът за продажбата в търговската мрежа на конско месо, предлагано като говеждо, започна във Великобритания, но бързо се прехвърли във Франция, достигна до обвинения към румънски производители и подозрения за престъпна мрежа с участието на полската и италианската мафия.

На кризисната среща довечера ще бъде обсъдено проследяването на месата и гаранциите, че всички спорни стоки ще бъдат изтеглени от търговската мрежа. В срещата ще участват представители на производителите, преработвателите и търговските мрежи, както и на хранително-вкусовата промишленост, уточни делегираният министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост Гийом Гаро.

Почти всички основни търговски вериги във Франция вчера изтегляха продукти с британската марка Финдъс (Findus) или на други дистрибутори. "Финдъс", която произвежда и търгува със замразени продукти, откри, че от 18-те й продукта "лазаня с говеждо месо", 11 съдържат от 60 до 100 процента конско месо.

Скандалът вече засегна Великобритания, Франция, Швеция, Ирландия и Румъния, но се счита, че може да има конско месо в храни, които се продават в още 11 страни от ЕС. Произходът на месото е от Румъния. Въпросът ще бъде обсъден от еврокомисаря по земеделието, който ще се срещне с румънския външен министър.
Президентът на Румъния Траян Бъсеску предупреди, че срещу страната му може да бъдат наложени ограничения за износ на месо и месни продукти.

"Промишлеността стана жертва на "измамата" на един доставчик, но не е отговорна за кризата, която разтърси Финдъс и цялата разпределителна верига заради използването на конско месо вместо на говеждо в някои продукти", посочи ръководителят на организацията на работодателите в хранително-вкусовата промишленост на Франция Жан-Рене Бюисон.

"Ние не сме отговорни за измамата, извършена от един от доставчиците ни", заяви президентът на Асоциацията на хранително-вкусовите промишленост (Ania) в ефира на Европа 1, цитиран от БТА. "Финдъс, основният потърпевш, е получил месото със сертификат, сочещ, че то е говеждо, това е проблем, свързан с измама", допълни Бюисон.

Конското месо по принцип не представлява риск за човешкото здраве. Службата по безопасност на храните на Великобритания обаче разпореди тестове за наличието на ветеринарното лекарство фенилбутазон, защото не е разрешено животни, лекувани с този препарат, да бъдат част от хранителната верига.