Той енергично потвърди своята кандидатура в предварително оповестено изказване в щаба на предизборната си кампания, което обаче започна с половин час по-късно.

Преди да застане пред микрофона кандидатът е разговарял насаме с водещи фигури във френската десница, са забелязали репортери.

"Да, ще бъда кандидат за президентството на Републиката и ние ще извлечем от тези изпитания, с всичко справедливо и по-малко справедливо, което има в тях, допълнителната сила, която ни е нужна, за да изправим страната на крака", са точните думи на притеснения тази сутрин кандидат.

"Няма да отстъпя, няма да се предам, няма да се оттегля", натърти Фийон, цитиран от в. "Лез'Еко".

"Искам от вас да ме следвате - обърна се той към водещи активисти на партия "Републиканците", разтревожени, че нещо лошо става с кампанията му. - Не става дума за мен, става дума за вас, чиято суверенна воля (на първичните избори в десницата) не може да бъде унищожена."

Несигурност

Поне три неща бяха тласнали днес в несигурност и спекулации политиците и медиите във Франция.

Разчу се, че Фийон е призован от съдии-следователи във връзка с продължаващия над месец скандал за съмнително облагодетелстване на съпругата.

За разпит беше повикана и самата Пенелоп Фийон, а мълвата по-късно добавя, че била "задържана".

Кандидатът на десницата в последния момент отмени своя важна проява в предизборната кампания - посещение в традиционно селскостопанско изложение в покрайнините на Париж.

Това беше достатъчно, за да се заговори, че 62-годишният бивш министър-председател е готов за съдбоносното решение да се оттегли от президентската надпревара.

Съмишлениците му тихо, но трескаво си говореха за "план Б", какъвто към този момент нямат. Изникна и интригата за издигане на неговия победен съперник в първичните избори Ален Жупе, който обаче щял да бъде отхвърлен от друг силен човек във френската десница - бившия президент Никола Саркози.

"Франция е по-голяма от моите грешки"

Фийон, по френски умело, намери и отговор на сегашните си премеждия с правосъдието: "Франция е по-голяма от моите грешки, тя е по-голяма от пристрастността на една голяма част от пресата".

Франсоа Фийон изпусна и няколко намека, а негови съпартийци - и преки нападки - против френското правосъдие, пред което той все още има да отговаря.

От друга страна изявлението му около обяд стабилизира финансовите пазари. Индексът на борсата в Париж за час спечели 1,42 процентни пункта покачване, а "Фигаро" отбеляза: "инвеститорите залагат на това че шансовете на Марин льо Пен (крайнодясна и антиевропейска кандидатка) отстъпват, а това изглежда успокоява пазарите".