Сега бизнесът трябва да се произнесе за членството на Великобритания в ЕС, а не да се чака кампанията за предстоящия референдум за британското членство, заяви британският премиер Дейвид Камерън пред участници в Световния икономически форум в Давос, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той подчерта, че е постигнал голям напредък в плана си да предоговори присъствието на Обединеното кралство в ЕС и изрази надежда, че споразумението за това може да бъде постигнато на срещата на върха на съюза идния месец.

"Колкото по-скоро човек започне да се вглежда в своя бизнес и стигне до примери и идеи за ползите и проблемите, които има в Европа, толкова повече ще е в състояние да изясни и определи контекста на този жизнено важен въпрос", каза той.

В речта пред форума Камерън заяви още, че не е поискал от лидерите на страните от ЕС нищо "възмутително", така че той ще продължи кампанията сред своите сънародници да се съгласят с оставането на Великобритания в общността, предаде АП.

Той потвърди за пореден път, че целта му е "да осигури бъдещето на Великобритания в реформиран Европейски съюз".

Британският премиер спомена, че ако на февруарската среща на лидерите не бъде постигнато споразумение, той ще изчака. И добави, че ако на срещата на върха бъде предложена добра сделка за британското членство, той ще я приеме.

Дейвид Камерън запозна аудиторията с четирите си предложения за реформи:

- промени в правилата за мигрантите и социалните придобивки за тях;

- "хардуерна" конкурентоспособност в структурата на ЕС;

-гаранции, че страни като Великобритания, които не са членки на еврозоната, няма да бъдат дискриминирани от страните от еврозоната; и

- Великобритания да бъде оставена извън идеята за по-силно интегриран съюз.

Банките "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) и "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase & Co) ще направят щедри дарения за кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Според агенцията, позоваваща се на различни източници, първата банка се е съгласила да дари шестцифрена сума за целта, а втората се готви направи подобно дарение.

Друга американска банка - "Морган Стенли" (Morgan Stanley) - също възнамерява да отпусне пари за кампанията, но още не е решила каква да е сумата.