Това ще стане, ако Великобритания не получи искания достъп до общия европейския пазар, като в същото време поеме контрола върху имиграцията, заявява в интервю за германския седмичник "Велт ам зонтаг" британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс, Франс прес и БТА.

С тънко завоалирана заплаха, че Великобритания може да използва корпоративните си данъци като средство за натиск в преговорите за Брекзита, Хамънд изтъква в интервюто, че се надява страната да запази европейския стил на икономиката си със съответните данъчни и регулаторни системи.

"Ако обаче бъдем принудени да направим нещо различно, ще трябва да станем нещо различно", посочва той в отговор на въпрос за намеренията на Великобритания да понижи корпоративния данък.

Два дни преди ключовата реч на министър-председателката Тереза Мей, в която тя трябва да представи плановете си за Брекзита, Хамънд изтъкна отново, че "посланието на референдума е, че трябва да контролираме нашата имиграционната политика", от което се подразбира, че става въпрос за "червена линия" за Лондон.

"Въпросът се отнася за свободата на пътуване, за да се дойде на работа, свободата човек да се установи да живее и свободата да създаде предприятие", допълва той в интервюто.

На въпрос за вероятността Обединеното кралство да се превърне в данъчния рай на Европа, Хамънд действително предупреждава, че ако страната "няма никакъв достъп до европейския пазар", може "да промени икономическия си модел", за да си върне конкурентоспособността.