Европейската агенция по лекарствата не откри доказателства, че употребата на ибупрофен може да увреди здравето при заразяване с новия коронавирус, съобщиха ТАСС и Франс прес.

"Осведомени сме за появилите се в социалните мрежи информации, в които се обсъжда дали нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, усложняват протичането на предизвиканата от новия коронавирус болест Ковид-19, се казва в съобщението.

Според агенцията, засега "няма научни доказателства за съществуване на връзка между употребата на ибупрофен и влошеното здравословно състояние при заразяване с новия коронавирус."

Европейската агенция по лекарствата призова пациентите, които приемат ибупрофен срещу хронични заболявания, да не прекратяват употребата му, без да са се консултирали с лекар, след като Световната здравна организация наскоро предупреди срещу използването на медикамента срещу новия коронавирус.

Изявлението на СЗО дойде, след като френски здравни специалисти предупредиха срещу употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства срещу болестта. Въпросната група медикаменти включва ибупрофен, аспирин и други лекарствени средства.