Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес за спешното разселване на 120 000 души, нуждаещи се от международна защита, които са влезли в ЕС през Унгария, Гърция и Италия, към 22 от 28-те страни на ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Великобритания, Дания и Ирландия не са задължени да се включат в процеса, но може да решат да го направят. Италия, Гърция и Унгария са изключени поради броя на бежанците, които вече се намират в тези страни.

Планът за подялба на бежанците е подобен на обявената през април схема за разпределяне на 40 000 бежанци от Италия и Гърция. Това предложение не беше прието изцяло. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви днес, че се смята, че тази година вече са пристигнали половин милион мигранти.

Според новото предложение България следва да приеме още 1600 души.

През юли в Съвета на ЕС бе постигнато споразумение нашата страна да приеме 500 души. Така общата бройка разселени бежанци, които се очаква нашата страна да подслони, е 2100 души.

Най-големият дял от общо 160 0000 разселени бежанци е определен за Германия - 31 443 бежанци или 15,43 на сто от разселените.

Ако дадена държава от ЕС по основателни причини (например природно бедствие) не може временно да участва в постоянния механизъм за преразпределяне на миграционната тежест, ще трябва да осигури финансов принос за посрещането на нуждите на приетите в Общността бежанци. Финансовият принос ще се равнява на 0,002 на сто от брутния вътрешен продукт на изпадналата в невъзможност държава. Максималният срок за неучастие в механизма ще бъде 12 месеца.

Германската канцлерка Ангела Меркел отново поиска задължително разпределяне на бежанците между всички страни от ЕС, отивайки отвъд първоначалните предложения на Европейската комисия. "В Европа се нуждаем от обвързващо споразумение за задължително и трайно разпределяне" на бежанците, заяви тя пред германския парламент.

Европа трябва да приложи вече договорените мерки за справяне с миграционната криза, вместо да прави нови планове, заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка. Той приветства факта, че планът на Комисията поставя ударение по-скоро върху дългосрочните мерки за справяне с притока от бежанци,  отколкото върху задължителните квоти, против които е Чехия.

Пристъпването към механизма за преразпределяне на миграционната тежест ще бъде на основата на данните за броя на постъпилите молби за убежище и на незаконните пресичания на границите за последните шест месеца.

Квотите

Ето как ще се разпределят 120-те хиляди бежанци сред страните от ЕС, ако те одобрят новия план с голямо мнозинство:

Австрия 3640
Белгия 4564
България 1600
Германия 31 443
Естония 373
Испания 14 931
Кипър 274
Латвия 526
Литва 780
Люксембург 440
Малта 133
Полша 9287
Португалия 3074
Румъния 4646
Словакия 1502
Словения 631
Финландия 2398
Франция 24 031
Холандия 7214
Хърватия 1064
Чехия 2978
Швеция 4469

Реакции в Европарламента 

Мнозинството в Европейския парламент подкрепи предложените задължителни квоти за разселването на 160 000 бежанци.

Сайед Камал от Европейските консерватори и реформатори отбеляза, че 
Европа няма нужда от нова Желязна завеса, а от желязна воля за справянето с това предизвикателство, коментира той.

Ги Верхофстат от Алианса на либералите и демократите предложи  обособяването на режим на единна "синя карта" в ЕС, както в САЩ е въведена "зелена карта" за предоставянето на право на работа на имигрантите.

Филип Ламбертс (Зелени) предложи централата на ЕП в Страсбург да бъде временно преотстъпено на бежанците.

Найджъл Фараж от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" заяви, че "Ислямска държава" използва мигрантските пътища, за да влее джихадисти в ЕС.
Ако Великобритания не получи обратно контрола на границите си, догодина ще гласува за напускане на ЕС, заяви Фараж.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?