Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос, предаде БТА.

За да бъде Шенген силен, изключително важно е укрепването на външните граници, поясни той.

Шенген не е проблем. Ако използваме изцяло съдържанието на договора, Шенген е отговор на настоящата криза, заяви еврокомисарят. Той добави, че предотвратяването на "вторичното движение" на получилите закрила в ЕС е обща отговорност на държавите от Общността.

Според квотната система, предложена от ЕК за разселването на мигрантите, те ще имат право на престой единствено в държавата, предоставила им закрила и няма да могат да пътуват в ЕС.

В отговор на въпрос Аврамопулос уточни, че усилията ще бъдат насочени главно към държавите от Югоизточна Европа.

Ще предоставим на тези държави допълнителни средствата да охраняват и защитават границите по-добре, защото това са граници не само на съответните държави, но и на ЕС, поясни еврокомисарят.

Кризата е огромна и изисква пълна финансова мобилизация - всяко евро, което можем да пренасочим от бюджета на ЕС, ще бъде използвано, заяви заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Тя отбеляза, че ЕК осигурява днес допълнителни 1,7 милиарда евро за справянето с мигрантските потоци.

Увеличаваме над два пъти средствата за справяне с бежанската криза спрямо началото на годината, уточни Георгиева. По нейните думи за 2015-2016 година досега са били предвидени 4,5 милиарда евро, а от днес сумата достига общо 9,2 милиарда евро.