Работната група на Европейския парламент по въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС разпространи днес становище, според което евродепутатите не биха подкрепили новите предложения на Лондон в сегашния им вид. Според групата тези предложения "в последната минута" не дават необходимата сигурност за ирландската граница.

В становището се посочва, че ЕП запазва стремежа си раздялата с Великобритания да стане на основата на правила. Според работната група предложенията на Лондон не отговорят ни най-малко на постигнатите в досегашното споразумение договорености за ирландската граница.

ЕП изразява готовност за обсъждане на всякакви нови приложими предложения. В съобщението се отбелязва, че всяка договореност между ЕС и Лондон, за да влезе в сила, трябва да бъде одобрена от мнозинството евродепутати. По-рано днес Европейската комисия потвърди, че е получила писмено нови предложения от британското правителство, но очаква уточнения, за да ги оцени. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че ЕС има съмнения относно последното предложение на Великобритания за Брекзит. Но полският политик посочи, че каналите за диалог остават отворени.

"Днес имах два телефонни разговора за Брекзит - първо с Дъблин, а след това с Лондон", написа в Туитър Туск, който ще има ключова роля в срещата на лидерите на ЕС за Брекзит на 17 октомври в Брюксел.

"Моето послание към ирландския премиер Лио Варадкар е: Заставаме изцяло зад Ирландия. Моето послание към британския премиер Борис Джонсън: Оставаме отворени, но все още не сме убедени".

Работната група на Европейския парламент по въпроса за Брекзит също обяви, че не би подкрепили новите предложения на Лондон в сегашния им вид. Според групата тези предложения "в последната минута" не дават необходимата сигурност за ирландската граница.

Новите идеи на Лондон не отговорят ни най-малко на постигнатите в досегашното споразумение договорености за ирландската граница, смятат евродепутатите.

Британските предложения за статута на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит са несъвършени в много аспекти, каза днес ирландският премиер Лио Варадкар след среща в Стокхолм с шведския си колега Стефан Льовен. По думите му има две главни пречки, посочва Ройтерс. Първата е "механизмът за съгласие", според който правителството в Лондон иска да даде на регионалния парламент в Белфаст правото да гласува за специалните митнически правила, а през 2025 г. северноирландските парламентаристи отново да гласуват по въпроса.

Другото препятствие е в това, че "не може да има контролни пунктове и мита" по ирландско-ирландската граница, както предлага британският премиер Борис Джонсън.

Снимка: БТА/АP

"Нито една партия - нито моята партия, нито "Шин Фейн", нито Демократическата юнионистка партия - не бива да са в позиция да налагат вето каква да бъде волята на мнозинството в Северна Ирландия и Ирландия", каза Варадкар. Льовен отбеляза, че ЕС би обсъждал отсрочване на Брекзит, но за това трябва да има основателни причини.

"Удължаването (на срока за влизане в сила на чл. 50 от Лисабонския договор) зависи от причината за удължаването", каза той. Шведският премиер добави:

"Разбира се, ние искаме да обсъждаме това, но е необходимо да има основание. Какво чакаме?".

Снимка: БТА/АP

Какво предлага Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания предлага следния компромис за избягване на твърдата граница на ирландския остров: Северна Ирландия да остане обвързана с ЕС по силата на специални правила, за един преходен период. Така няма да има пречки за търговията между двете Ирландии. Но заедно с това Великобритания иска да напусне митническия съюз с ЕС, а това означава наличие на митнически контрол някъде.