Холандия, Австрия и Германия обявиха, че няма да допуснат предизоборна агитация на турски политици в страната. Така се повтаря ситуацията от миналата година, когато редица европейски страни казаха "стоп" на агитацията преди референдума в Турция.

Тези страни побързаха да кажат "не" след изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от събота в интервю за турската телевизия НТВ в събота, че се подготвя негова среща в чужбина с 10-11 хиляди избиратели, без да съобщи в коя страна. 

Напрежение между Анкара и Виена

Австрия и Холандия обявиха миналата седмица, че няма да разрешат на политици от Турция да провеждат на тяхна територия агитация преди изборите.

Турски предизборни прояви на политици са нежелани в Австрия и няма да ги позволим, заяви канцлерът Себастиан Курц. Ердоган заплаши Виена, че тези които го спират ще платят "висока цена" и подчерта, че борбата на Турция за демокрация не бива да бъде ограничавана. От Виена му отговориха, че неговите нападки няма да променят становището на австрийското правителство дори на милиметър".

От години турското ръководство се опитва да инструментализира турската общност в страни като Австрия и Германия, като с това конфликтите от Турция се внасят в ЕС, което искаме да предотвратим сега и в бъдеще, подчертават от австрийското коалиционно правителство, съставено от Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата.

Берлин: Никакви чужди агитации

Към позицията на двете страни се присъедини и Германия. Външният министър Хайко Маас заяви, че няма да се разреши водене на предизборна кампания в Германия за президентските и парламентарните избори в Турция, насрочени за 24 юни. Маас посочи пред журналисти, че позицията на Германия по въпроса е ясна, като уточни, че три месеца преди избори в чужда страна в Германия няма да се разрешава водене на предизборна кампания от политици от съответната страна, независимо коя е страната. 

Той е подчертал, че не иска повтаряне на споровете с Турция от минилата година и е добавил, че споровете не са полза и за двете страни.

Преди референдума в Турция на 16 април 2017 г. за конституционни промени, разширяващи пълномощията на държавния глава, местните власти в Германия отмениха предизборни прояви в страната с участието на турски министри. Ердоган сравни тогава тези решения с "нацистки практики" и се стигна до ескалация на напрежението в двустранните отношения.

В края на юни германското правителство прие решение, според което на чужди политици се забранява да водят предизборна кампания в Германия, ако в съответната страна предстоят избори в следващите три месеца. Уточнено бе, че тези правила няма да важат за държавите членки на ЕС.