Испанският министър-председател Педро Санчес призова днес китайския президент Си Цзинпин да разговаря с украинското ръководство и да се запознае от първа ръка с мирната формула на Киев за прекратяване на руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите на Санчес на пресконференция в Пекин той е уведомил Си, който на 20 и 21 март беше на посещение в Москва, че Испания подкрепя предложенията на украинския президент Володимир Зеленски. Те включват настояване да бъде възстановено териториалното статукво в Украйна отпреди руското анексиране на Крим през 2014 г.

"Убеден съм, че това е план, който полага основата за траен мир в Украйна и е в пълен синхрон с Устава на ООН и принципите му, които бяха погазени от руския президент Владимир Путин с неговата инвазия", каза той.

"Изразих нашето безпокойство от незаконното нахлуване в Украйна", каза Санчес и добави, че е призовал Си да разговаря със Зеленски, за да се запознае от първа ръка с мирния план на Киев.

Миналия месец Пекин представи свой документ от 12 точки за политическо уреждане на конфликта в Украйна, който предвижда цялостно прекратяване на огъня.

Но предложението предизвика недоумение сред някои дипломатически представители на ЕС в Китай, защото в него Русия не е посочена като агресорът във войната.

Вчера Санчес приветства два аспекта на китайския документ - "пълното и решително отхвърляне не само на използването, но дори и на заплахата за използване на ядрено оръжие" и зачитането на териториалната цялост.

Санчес не отказа да коментира какво е отговорил Си на думите му.

Според Москва Киев трябва да се примири със загубата на Крим и на четирите области в Южна и Източна Украйна.

В прочетеното по китайската телевизия официално съобщение за разговора между Си и Санчес беше посочено, че китайският президент е призовал за скъсване с "мисленото от Студената война" и "крайния" санкционен натиск, но не е споменал нищо за Русия.

"Надяваме се всички засегнати страни да изградят балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура на сигурност чрез диалог и консултации", е цитиран да казва Си от китайската телевизия.

Испания, членка на НАТО, чиято външна политика и политика на сигурност е тясно свързана с тези на САЩ, е твърд съюзник на Украйна. През юли Мадрид поема ротационното председателство на Европейския съюз.

В същото време върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Китай не може да бъде посредник за уреждане на конфликта в Украйна, но може да даде своя принос за договаряне на мирно споразумение с Русия, предаде Ройтерс. "Китай не прави разлика между агресор и жертва на агресия", допълни Борел.

Той направи своето изявление по време на дискусия в испанската столица Мадрид.

Междувременно стана известно, че президентът на Франция Еманюел Макрон ще предупреди Си Цзинпин идната седмица, когато ще бъде на официално посещение в Китай, за последиците от евентуално решение на Пекин да подкрепи военно Русия срещу Украйна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Елисейския дворец. Макрон ще подчертае пред Си, че подобно решение би било зловредно.

"Ако Китай вземе това зловредно решение, това ще има значителен стратегически ефект върху конфликта", заяви съветник на държавния глава на Франция. Той уточни, че Макрон "иска да намери пространство с Пекин за инициативи, за да бъде подкрепено цивилното население на Украйна, но също и да идентифицира в средносрочен план път за изход от конфликта".