Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли критиките за ситуацията с човешките права в Египет и предупреди държавите от Европа да не поучават Арабския свят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Няма да ни давате уроци по човечност", каза Ас Сиси след срещата ЕС - Арабска лига в египетския курорт Шарм ел Шейх. Пред пред журналисти той каза, обръщайки се към европейците: вие "имате свои правила и ценности. Ние уважаваме вашите. Вие трябва да уважавате нашите".

Египетският президент беше аплодиран от местните медии, когато заяви, че Европа процъфтява, а много арабски държави се мъчат да избегнат конфликтите.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се ръкува с президента Ас Сиси, между тях е председателят на ЕС Доналд Туск

Снимка: AP/БТА

Лидерите на ЕС не стигнаха до публична критика на Египет дори по време на безпрецедентното смазване на инакомислието и зачестилите неотдавна екзекуции, посочва АП.

Лидерите от ЕС и Арабската лига обещаха да си сътрудничат по-тясно. В заключителното комюнике те заявиха, че са решени да започнат "нова ера" на сътрудничество в различни области, предаде ДПА.

Двата блока се споразумяха да организират редовно срещи на върха, а следващата да е в Брюксел през 2022 г., каза египетският президент Абдел Фатах Сиси.

Знаковата среща се състоя в момент, когато някои арабски страни са изправени пред кризи в областите на сигурността и икономиката, както и на фона на надигащи се антимиграционни настроения в Европа, отбелязва ДПА.

В заключителното си слово Сиси изрази задоволството си от срещата, макар да призна, че е имало различия по определени въпроси. "Съвсем естествено е да имаме различни гледища по някои въпроси, що се отнася до диагностицирането им и вземането на отношение по тях", каза той, без да навлиза в подробности.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази днес силно безпокойство от разрастващата се ксенофобията, расизъм и нетърпимост, и предупреди, че човешките права губят почва по света, предаде Асошиейтед прес.

При откриването на 40-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева Гутериш алармира, че гражданското общество се свива, а журналисти и активисти стават мишена на нападки и насилие. През последните три години са убити над 1000 журналисти и правозащитници, каза той.

Всяка седмица през 2018 г. е имало средно четирима убити екоактивисти, отбеляза генералният секретар.

"Длъжни сме да направим повече, за да защитим защитниците и да сложим край на репресиите срещу онези, които говорят открито за злоупотребите с правата им", каза Гутериш.