Политиките на Европейския съюз във връзка с войната на Русия в Украйна често бяха "ад хок" и сега трябва да ги поставим на по-стабилна и по-устойчива основа. Това каза пред депутатите от Европейския парламент върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Пред евродепутатите дипломат №1 на ЕС говори за усилията на Съюза да конфискува замразените руски активи и да ги използва за финансиране на победата и за възстановяването на опустошената от войната Украйна, предаде специалният пратеник на БТА в Страсбург Владимир Арангелов. Според Борел, на ЕС е нужна повече смелост.

Конфискуването на руските активи, които днес генерират изключително високи приходи, е един пример за такъв смел ход, изтъкна Борел.

"Миналия месец предложих да използваме тези приходи за военна подкрепа на Украйна чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира. Направих това, тъй като смятам, че преди да мислим за реконструкция трябва да спрем разрухата", каза ръководителят на европейската дипломация.

Дипломат№1 на ЕС подчерта, че става дума за приходите от активите, а не за конфискация на самите активи, тъй като това е в съответствие с правните норми. "Съветът (на ЕС) в момента обсъжда това предложение и се надявам това да се случи бързо, тъй като то е много необходимо", добави Борел.

Повечето европейски депутати обаче не останаха доволни от предложението на Борел за конфискация само на приходите от руските активи и много от тях призоваха да бъдат конфискувани всички блокирани на територията на ЕС активи, отбеляза пратеникът на БТА.

Литовският евродепутат от групата на ЕНП Андрюс Кубилиус заяви, че ЕС трябва да изземе всички замразени руски активи и посочи, че САЩ в края на миналия век са използвали вече съществуващ международен механизъм срещу Ирак, за да направят това с цел възстановяване на щетите, нанесени на Кувейт.

Представителят на групата на социалистите и демократите, полският евродепутат Влоджимеж Чимошевич, каза, че прекалено много време е било отделено на дебатите за руските активи, когато от морална гледна точка сега е времето тези активи да бъдат отнети, а не да се чака това да се случи в бъдеще, може би като част от мирни преговори. По думите му някои критици са изразили опасения, че подобен ход би накарал страни като Китай да изтеглят парите си от ЕС, но според него те няма къде другаде да отидат.

Агресорът трябва да плати. Пълната конфискация на руските държавни активи трябва да се случи и забавянето ѝ е непонятно, необосновано и дори рисковано, заяви литовският евродепутат Петрас Аустревичус от "Обнови Европа".

Германският евродепутат Сергей Ягодински от името на групата на зелените каза, че "всички ние изпитваме облекчение, че Конгресът на САЩ реши да предостави помощ на Украйна" и сега зависи от ЕС да намери законен начин да направи същото, като се възползва от замразените руски активи.

"За тези, които проповядват свещеното право на собственост - може ли да ви напомня че руснаците крадат територия в Украйна, Грузия и Молдова и изобщо не ги интересува правото на собственост. Така че трябва да предприемем действия срещу тези, които искат да превземат територия чрез война", заяви полският евродепутат Ришард Чернецки от групата на консерваторите и реформистите.

Единствено представителката на независимите, словашката евродепутатка Катарина Рот Неведалова поздрави Борел за неговата предпазливост. "Войната представлява нарушение на международните закони и това, за което говорим, също представлява нарушение на международните закони. Може да съм самотен глас, но европейците вярват във върховенството на закона и функциониращите институции. Само защото искаме да го направим не значи, че това е правилно. Не можем да изкривяваме закона, за да постигаме това което искаме", каза тя.

Борел обобщи, че засега ЕС може да отнеме само приходите от руските активи, тъй като е била постигната яснота, че това е подкрепено от международните закони. Ръководителят на европейската дипломация добави, че междувременно ще продължи и работата за откриване на законен начин да бъдат конфискувани и самите активи, но законите са закони и той лично не може да направи нещо, заради което да бъде обвинен в двоен стандарт.