Страните от Г-7 обсъждат идеята замразени руски активи на стойност близо 300 млрд. долара да бъдат използвани като гаранции за предоставяне на заеми на Украйна. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите му се обмислят различни варианти и дискусиите продължават.

Домбровскис изрази надежда, че ЕС, където са по-голямата част от замразените активи, ще одобри отделна мярка на европейско ниво приходите от тези активи да се използват в помощ на Украйна.

Британският външен министър Дейвид Камерън призова към "творчески" начини за използване на замразените руски активи за финансиране на отбраната на Украйна, предаде Франс прес.

По-рано Камерън отбеляза възможността да бъдат емитирани облигации, които да се гарантират със замразените руски активи. 

"Всички физически лица, фондове, които решат да придобият такива финансови инструменти, ще бъдат първите кандидати, които ще попаднат под контрасанкции, със сериозни последици за перспективите на тяхната международна дейност." Това каза в четвъртък говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Изявленията бяха направени на фона на засилващите се призиви в САЩ и Европа за създаване на фонд за Украйна, за който да се използват милиарди долари от руските активи, замразени на Запад след нахлуването в Украйна през 2022 година.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел лихвите по замразените в ЕС активи на стойност около 200 млрд. евро например възлизат на между 2,5 и 3 млрд. евро годишно.

Повечето от тези активи се държат от "Юроклиър" (Euroclear) - международна организация за борба с прането на пари, базирана в Белгия.