Министерството на външните работи /МВнР/ на България извърши евакуация от Ивицата Газа на българско семейство, която беше организирана по инициатива на украинската страна с осигурен самолет и друг транспорт, и със съдействието и на египетските власти. Това съобщиха от МВнР.

Тримата български граждани и четвърти член на семейството с палестинско гражданство са кацнали успешно на летището в София, преминавайки през две държави - Египет и Украйна. В цялостния процес на евакуация, продължил 17 дни, са участвали мисиите ни в Тел Авив, Рамала, Кайро и Киев, както и Ситуационният център на МВнР.

Семейството, отправило молба за помощ до дипломатическото ни представителство в Рамала, е стигнало до България благодарение на отличното сътрудничество на българската страна с украинските власти, които са организирали евакуационен полет за украински граждани в Палестина през Египет, се посочва в съобщението.

Посолството ни в Тел Авив е осигурило координация и организация с украинската страна на място. Групата от общо 109 души са били извозени от района на Газа с автобуси и военен конвой до летището в Кайро. Българското семейство е било посрещнато от консула ни в египетската столица. С помощта на дипломатическото ни представителство в Рамала и посолството ни в Киев, на тримата български граждани са били издадени документи за самоличност, а на четвъртия член на семейството - българска виза. При престоя им в Киев те са били настанени в посолството ни в украинската столица.

МВнР на България изразява своите искрени благодарности на украинската страна за отличното сътрудничество и предоставената възможност на българското семейство да се завърне у нас. МВнР благодари и на Египет за осигурените условия.