Част от тях са в шести поред конвой, който в момента пътува към безопасно място, уточнява агенцията, цитирана от БТА.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи в Туитър, че над 7000 цивилни са били евакуирани с първите пет конвоя.

Евакуацията от последния бастион на бунтовниците в Алепо започна вчера съгласно примирие, постигнато с посредничеството на Турция и Русия.

Примирието ще сложи край на продължилите години сражения в града,.то е и важна победа за сирийския президент Башар ал Асад, посочва Ройтерс.

Сходни числа бяха съобщени по-рано и от руска страна.

Сътрудници на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия са извели от източните квартали на Алепо девет автоколони с 6 462 души, включително повече от 3 хиляди бойци и 301 ранени.

Данните, цитирани от ТАСС, са за цялото първо денонощие на операцията за евакуиране на цивилно население и бунтовници от града.

Всички автобуси и линейки се придружават от офицери от руския Център за помирение и сътрудници на Международния комитет на Червения кръст.

Колите вървят по определен коридор от квартала Салах ад Дин в Източно Алепо към района Ар рашидин-4 в западните покрайнини на града, където бунтовниците и техните семейства се прехвърлят на друг транспорт, за да продължат в провинция Идлиб.

По маршрута са разположени контролни постове. За да се избегнат провокации, руският център следи хода на операцията с дронове и уеб камери.

Сирийските власти гарантираха безопасността на всички членове на въоръжени групировки, решили да напуснат източните квартали на Алепо. Те се изтеглят към град Идлиб.

Следващият етап за нормализиране на ситуацията в Сирия е пълното спиране на огъня, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.