Естония обяви днес, че експулсира 21 руски дипломати и други служители на руското посолство, за да "постигне паритет" в броя на дипломатическия персонал на двете страни съответно в Талин и Москва, предаде Франс прес.

"Няма оправдание за сегашния размер на състава на руското посолство", посочи в изявление естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

Броят на служителите в посолствата на Русия и Естония занапред ще бъде равен, уточни министерството.

По този начин дипломатическото представителство на Русия в Талин ще бъде намалено до осем дипломати и 15 души административен, технически и помощен персонал.

Експулсираните ще трябва да напуснат Естония до края на месеца.

През април миналата година Русия нареди затварянето на естонските консулства в Санкт Петербург и Псков и обяви техния персонал за "персона нон грата".

Москва взе това решение, след като трите балтийски страни - Естония, Латвия и Литва - изгониха руски дипломати след началото на руската инвазия в Украйна.

Естонските власти трябва да осъзнаят, че искането им за намаляване на броя на дипломатите и техническите работници в руското посолство в Талин няма да остане без отговор. Това се казва в разпространен днес коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирано от ТАСС.

"За нас отдавна не е тайна, че Естония е една от най-враждебните към Русия държави. Русофобията е издигната там в ранг на държавна политика", каза Захарова и добави: "Същевременно изглежда им се иска да се харесат на задокеанските си ментори".

През миналото лято България също експулсира 70 руски дипломати и служители от посолството в София. До експулсирането им се стигна след като тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че има доклади на ДАНС за дейност в разрез на дипломатическия им статут. Такава информация обаче стана ясно, че липсва в прокуратурата. И още - премиерът в оставка поиска намаляване на внушителния брой на хора в руското посолство, за сравнение в българското посолство в Москва работят само 12 души.