Европейският съюз днес е внесъл в Световната търговска организация (СТО) искане за консултации със САЩ по въпроса за митата върху вноса на стомана и алуминий, обявени от Вашингтон, съобщи представител на организацията, цитиран от Ройтерс и БТА.

Това е първата стъпка от процедурата на СТО за уреждане на спорове.

От днес, 1 юни, САЩ налагат допълнителни мита от 25 на сто за вноса на стомана и 10 на сто за алуминий, внасяни от ЕС, Канада и Мексико.

"Секретариатът на СТО получи искане от ЕС за консултации по процедурата за уреждане на спорове за мерките на САЩ по член 232 (от Закона за разширяване на търговията на САЩ)", посочва източникът.

По думите му текстът ще бъде публикуван, след като бъде разпратен до всички членки на СТО.

По-рано днес еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че ЕС ще оспори пред СТО законността на новите американски мита. Преговори със САЩ в момента са невъзможни, допълни тя.

Решението на САЩ да въведат от днес мита за вноса от ЕС на алуминий и стомана е опасна игра, която може да засегне икономическото възстановяване, заяви Малмстрьом.

Тя добави, че това решение отслабва допълнително трансатлантическите отношения и застрашава световните пазари. Исторически със САЩ сме приятели, но е ясно, че решения като оттеглянето от Парижкото споразумение и от ядреното споразумение с Иран, въвеждането на митата, са свидетелство за охладняване на отношенията, посочи еврокомисарят.

Не сме в търговска война, но сме в много трудно положение. САЩ играят опасна игра. Не желаем задълбочаване на спора, но е необходимо да отговорим, заяви Малмстрьом.

Тя отбеляза, че ЕС е предложил на САЩ преговори без заплахи, но Вашингтон е избрал да оказва натиск. Световната търговска организация (СТО) не е идеална, но я създадохме заедно със САЩ и очакваме всеки да играе по правилата. Държавите, които не спазват правилата, заплашват световната система със срив, коментира еврокомисарят. Малмстрьом призова всички засегнати от новата търговска политика на САЩ да се обърнат към СТО.

Би било изключително притеснително, ако бъде допълнително обмитен вносът в САЩ на автомобили от ЕС, заяви тя в отговор на въпрос.

Европейският съюз (ЕС) трябва да излезе с единна позиция в търговския конфликт със САЩ, каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от ДПА. Единният подход е важен срещу това "трудно предизвикателство", добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел ще продължи да се бори за свободна търговия и отворени пазари и срещата на Г7 в Канада в края на другата седмица (8 и 9 юни) ще е отлична възможност за "интензивна обмяна" на гледни точки, твърди говорителят на германското правителство.

Пекин: Едностранните мерки за неконструктивни

Китайското външно министерство заяви днес, че всички страни трябва да защитят нормалния търговски ред.

"В момента на международната арена се случват безпрецедентни изменения, сблъскваме се с различни конфликти и с унилатерализъм", заяви Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

"Що се отнася до икономическата ситуация, то много страни бяха засегнати от дискриминационен унилатерализъм и протекционизъм. Уверени сме, че всички държави, особено водещите икономически, трябва в отговор на това да поддържат многостранен подход, за да покажат неконструктивността на едностранните действия", подчерта говорителката на китайското външно министерство.

Тръмп: Канада да вдигне бариерата пред фермерите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес отговори на Канада, след като Отава, както и ЕС, разкритикува митата, наложени от САЩ.

"Канада се отнасяше към нашия селскостопански бизнес и фермери много лошо за дълъг период от време. (...) Трябва да отворят пазарите си и да вдигнат търговските си бариери! Отчитат наистина голям излишък по търговията с нас", туитна Тръмп.

Американският президент също така изглежда намекна за възможни действия срещу канадската дърводобивна промишленост.

Тръмп каза още, че може да предпочете да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), по което Съединените щати водят преговори с Канада и Мексико, и вместо него да бъдат сключени две двустранни споразумения със съседните страни.