Австрия не смята Турция за кандидат за присъединяване към Европейския съюз, заяви днес австрийският министър по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи Карин Кнайсъл по повод предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция в неделя, предаде ТАСС.

Австрия поема председателството на ЕС от юли.

"От гледна точка на Австрия, Турция не е кандидат за членство в ЕС", заяви Кнайсъл след пристигането си на заседание на Съвета на ЕС в Люксембург, но добави, че съществува възможност за стратегическо партньорство с тази страна.

По-рано шведският външен министър Маргот Валстрьом изрази надежда, че след изборите Турция ще застане на пътя на развитието, който ще доведе до сближаването й с ЕС.

"Ние бяхме обезпокоени от развитието на Турция в последно време. Надяваме се, че режимът на извънредно положение ще бъде отменен, ще се направят реформи, които ще покажат, че Турция избира друг път в бъдеще, който ще й позволи да се сближи с ЕС", каза Валстрьом.

Макар че Турция в момента не върви по демократичен път, "трябва да й се даде шанс", изтъкна външният министър на Швеция.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн пък заяви, че "г-н Ердоган сега е всесилен човек, не само де факто, но и официално".

По думите на Аселборн "той държи всичко в ръцете си", включително властта да прекрати извънредното положение, да освободи задържаните и да поеме на прав път в отношенията си с Европа.

Турция има статут на страна кандидатка за членство от декември 1999 г., а започва преговори през октомври 2005 г. През последните години обаче преговорите реално са замразени.

Междувременно главният конкурент на президента на Турция Реджеп Ердоган на изборите - кандидатът на Народнорепубликанската партия Мухаррем Индже, предупреди за сериозната опасност за страната, идваща от новото ръководство на републиката.

Започващият от днес работа режим представлява голяма опасност. Съсредоточаването на изпълнителна, законодателна и съдебна власт в ръцете на едни човек поставя въпроса за оцеляването. Ние ще живеем така и всички ще плащаме цена за това, заяви той.

Индже смята, че Турция е скъсала връзката с демократичните ценности, с парламентарната система.

Ние преминахме към режим на еднолично управление. Факторите, заплашващи обществения мир, ще останат актуални и ние ще продължим да чувстваме голяма тревога за нашето бъдеще, каза Индже.