Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини критикува днес условията на предизборната кампания в Турция, като изтъкна, че те не са били "справедливи", предаде АФП.

В съвместно съобщение Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан са отчели оценката на ОССЕ и на Съвета на Европа, които критикуваха в предварителен доклад липсата на "равни възможности за кандидатите".

"Както оцени мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите, избирателите имаха истински избор, но условията на кампанията не бяха справедливи", посочиха Могерини и Хан.

"Освен това рестриктивната юридическа рамка и пълномощията, дадени от извънредното положение, което е в сила, ограничават свободата на събрание и на изразяване, включително в медиите", изтъкнаха Могерини и Хан, които се ангажират все пак да работят "с президента /Ердоган/ и с /турския/ парламент, за да отговорим заедно на многобройните общи предизвикателства, които ни очакват".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели в неделя нов мандат със засилени пълномощия начело на държавата, а предизборната коалиция, в която участваше неговата партия, получи мнозинство в парламента. Опозицията призна поражението си, но се оплака от несправедлива предизборна кампания.

Докладът на ОССЕ и на Съвета на Европа изтъква несправедливите условия на предизборна кампания на различните партии, по-специално в медиен план, тъй като управляващата партия и Ердоган се възползваха от "по-благоприятно" отразяване.

"Медийните органи, включително държавното радио и телевизия, не предоставиха на избирателите балансирани информации за различните кандидати", според ОССЕ.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства президента Ердоган за преизбирането му, "напомняйки "фундаменталните ценности", върху които е създаден алиансът - демокрация и правова държава.

"НАТО е основана на няколко фундаментални ценности - демокрация, правова държава, лични свободи. Лично аз придавам голямо значение на тези ценности и подчертавам значението им в много столици на НАТО, включително в Анкара, когато се срещам с турските ръководители", посочи Столтенберг в Люксембург.