Само един час след срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС успяха да постигнат споразумение, което ще позволи на блока да изпрати 50 милиарда евро (54 милиарда долара), съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод преговорите за промяна на бюджета на ЕС.

Преди началото на срещата лидерите от ЕС засилиха натиска срещу Унгария да вдигне ветото си и казаха на премиера Виктор Орбан, че трябва да реши на чия страна е на фона на екзистенциалното предизвикателство на войната на Русия.

"Имаме сделка. Всички 27 държавни и правителствени ръководители одобриха предоставянето на допълнителни 50 милиарда евро за Украйна от европейския бюджет", написа  Мишел в социалната мрежа "Х".

Това означава, че Унгария е вдигнала ветото си върху вземането на решение. Според Мишел това означава стабилно, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна.

Европейската комисия ще изготвя всяка година доклад за изпълнението на постигнатото споразумение за осигуряване на общо 50 милиарда евро за Украйна до 2027 г., се посочва в решенията от днешното заседание на Европейския съвет.

Предвижда се държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да обсъждат доклада и при необходимост на две години да изискват от ЕК да внесе предложения за допълнителни промени в европейския бюджет. Днешното решение сочи, че Киев ще получи 33 милиарда евро заеми и 17 милиарда евро дарение, в което може да бъдат причислени и лихвите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции.

Средствата ще послужат за възстановяването на Украйна, за подобряване на живота на украинците и за допълнително сближаване на страната с ЕС, се допълва в заключенията. Отбелязва се, че за да получи средствата, Украйна трябва да запази многопартийната система, върховенството на закона, спазването на човешките права и да прилага мерки срещу корупцията, измамите и други нередности.

Според дипломати в замяна на "зелената светлина" за помощта за Украйна блокът не е поел ангажимент да деблокира фондове на стойност милиарди евро за Унгария, които са замразени от Брюксел заради опасения за състоянието на човешките права и върховенството на закона в страната. По думите им в сделката са включени ежегодни обсъждания на пакета, както и възможност след две години той да бъде преразгледан, "ако това е необходимо", но не е било включено право на вето за Будапеща.

Решението на ЕС идва в момент на несигурност относно бъдещата помощ на САЩ за Украйна. Някои служители на ЕС заявиха, че без нова бюджетна подкрепа Киев ще изчерпи парите си през март.

На предишната среща на лидерите на ЕС през декември унгарският премиер Виктор Орбан блокира вземането на решение за помощта за Украйна. След това Будапеща предложи бюджетните преводи към Украйна да бъдат одобрявани всяка година.

Днешното решение беше бързо приветствано от украинския премиер Денис Шмихал, който изрази своята благодарност на Мишел и лидерите на ЕС. "Всеки ваш глас е значим принос за нашата обща победа", написа той в социалните мрежи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски  каза, че помощта ще заздрави дългосрочната икономическа и финансова стабилност на страната му, която навлиза в третата година на войната срещу Русия. Киев е силно зависим от западната помощ и каза, че очаква да получи първия транш от ЕС на стойност 4,5 милиарда евро през март.

Преди заседанието полският премиер Доналд Туск коментира: "Няма проблем с така наречения проблем с умората на Украйна. Сега имаме умора от Орбан в Брюксел".

Орбан днес не се изказа пред журналисти, когато пристигна за срещата на върха. Вместо това той публикува свои снимки в социалните мрежи, на които се вижда как се разхожда около трактори преди протест на фермери в Брюксел.

Орбан: Европа греши като се чува гласа на "нарада"

Днешното решение идва часове след като министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се срещна снощи с протестиращи фермери в Брюксел, предаде Франс прес. Агенцията отбеляза, че унгарският премиер е застанал на страната на "народа" в момент, в който срещу него се беше надигнал фронт от лидерите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна, който в крайна сметка бе одобрен.

"Европа греши, като не приема сериозно гласа на народа", заявява Орбан във видео, публикувано в неговия профил в социалната мрежа "Фейсбук". Видеото показва как унгарският премиер върви между трактори в мрака и се ръкува с демонстрант.

Хиляди селскостопански машини блокираха улици в Брюксел днес преди срещата на върха на ЕС за помощта за Украйна. Селскостопански производители от Европа недоволстват от политиката на ЕС, най-вече по отношение на прекомерното отваряне на Европейския съюз и неконтролирания внос на земеделски продукти от Украйна.

"Европейската комисия е длъжна да представлява интересите на европейските фермери по отношение на Украйна, а не обратното", заяви във видеопослание, разпространено от неговата партия "Фидес", Орбан, критикувайки "нелоялната" според него конкуренция от страна украинските земеделски стоки.

"Решението на проблема е да се сменят отговорните по този въпрос фактори в Брюксел" по време на изборите за европарламент през юни, добави Орбан.

ORBAN STREPITOSO Abbandona la cena con i leader UE e scende in Piazza accanto agli agricoltori francesi. Mai nessuno aveva sfidato in modo così eclatante l'associazione di assassini di Bruxelles

По-рано тази седмица унгарски премиер националист вече обяви, че мобилизацията на силите на селскостопанските производители е показала "колко сериозен проблем е Украйна за Европа независимо от войната".

"Трябва да бъдем особено внимателни, защото Украйна е огромна страна", каза Орбан в интервюто си за френското списание "Поан", като добави, че сближаването, и даже присъединяването на Украйна към ЕС "може да има огромни, пагубни последици за европейските икономики, и по-специално върху селскостопанския сектор".

АФП посочва, че миналата седмица мозъчният тръст "Матиас Корвинус", свързан с унгарското правителство, обяви, че е "горд да участва" в организацията на фермерския протест пред сградата на Европейския парламент в Брюксел.