Европейската комисия и правителството на Турция днес подписаха договор на стойност 781 млн. евро, с който се предоставят средства от ЕС за най-уязвимите бежанци. Това съобщиха за БТА от Делегацията на ЕС в Турция.

Този договор е най-мащабното подобно споразумение, подписвано с Анкара, отбелязват от Делегацията на ЕС.

Договорът за т. нар. Мрежа за социална сигурност е продължение на Мрежата за спешна социална сигурност - най-голямата хуманитарна програма в историята на ЕС, която стартира през 2016 г.

През следващите три години новите средства, отпускани от ЕС, ще позволят на Турция да продължи да подсигурява основните нужди на около два милиона бежанци, като същевременно финансирането ще бъде и от полза за местната икономика.

С днешния договор общият размер на помощта в рамките на подкрепата на ЕС за бежанците в Турция възлиза на повече от 10 млрд. евро от 2011 г. насам.

На церемонията по подписването в Анкара присъстваха еврокомисарят за съседството и разширяването Оливер Вархей, министърът по въпросите на семейството и социалните дейности на Турция Махинур Йоздемир Гьокташ, както и председателката на Турския Червен полумесец проф. д-р Фатма Мерич Йълмаз.

За мен е удоволствие да подпиша днес споразумение с Турция на стойност 781 милиона евро за продължаване на подкрепата за най-уязвимите бежанци - най-големият договор, подписван някога от ЕС с Анкара. Той демонстрира продължаващата солидарност на ЕС и непоколебимата му подкрепа за приемането на най-голямата бежанска общност в света, като по този начин помощта ни достигна 10 млрд. евро. Оставаме ангажирани да продължим подкрепата си в тясно сътрудничество с турските власти и след 2023 г., каза Вархей.

Турция е приела повече сирийски бежанци от всяка друга държава, като им предоставя достъп до здравеопазване и образование, отбелязват от Делегацията на ЕС в Турция.

До този момент ЕС е предоставил на Турция близо 10 млрд. евро финансиране за хуманитарна помощ, образование, здравеопазване, общинска инфраструктура, социално-икономическа подкрепа и управление на миграцията. Част от средствата са насочени и за преодоляване на последиците от унищожителните земетресения през февруари 2023 г., добавят от Делегацията.