Посланикът на Европейския съюз в Куба е бил отзован в Брюксел за обяснения, след като подписа отворено писмо с призив към президента Джо Байдън да отмени търговското ембарго на САЩ над острова, съобщи говорител на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

"Поискахме от посланика да дойде в Брюксел, за да даде обяснения на Върховния представител" за външната политика, каза говорителят Петер Стано.

Посланикът на ЕС - испанецът Алберто Наваро, трябва да обясни защо е подписал такова писмо и каква е била мотивацията му.

Борел беше принуден да го отзове, след като 16 европейски депутати поискаха смяната на постоянния представител на ЕС в Куба за тежко провинение.

Междувременно кубинският дисидент Хосе Даниел Ферер беше арестуван снощи, а днес - 10 часа по-късно, освободен, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Той заяви, че е бил жертва на "насилствен и произволен арест", във видео, разпространено в ЮТюб от забранената опозиционна група Патриотичен съюз на Куба, която той оглавява.

Ферер, който в момента изтърпява присъда домашен арест за срок от 4 години и половина в Сантяго де Куба, е един от най-известните опозиционери сред тези, които предпочетоха да останат в Куба, вместо да заминат в изгнание, отбелязва агенцията.

Във видеото дисидентът разказва, че е бил разпитан от съдийка, която го предупредила, че ще отиде в затвора, ако не прекрати политическата си дейност.

"Моят отговор беше: хвърли ме веднага в затвора и умножи присъдата по 20, защото тези нищожни 4 години и половина са някаква шега", посочва Даниел Ферер.

Според членове на дисидентската група полицаи обкръжили вчера дома на Ферер, в квартал Алтамира в Сантяго де Куба, преди да проникнат вътре и да го отведат през задната врата.

Стано не отговори на въпрос дали Наваро ще бъде уволнен.