Съветът на ЕС не успя днес да постигне единодушие, за да даде дата за начало на присъединителните преговори със Северна Македония и Албания. Еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан изрази увереност на пресконференция, че решение ще бъде взето през октомври.

В заключенията от днешното заседание е записано, че "заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще обсъди отново темата с цел да постигне ясно и съдържателно решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври" тази година. Заключенията не предвиждат разделянето на двете държави в преговорния процес.

Хан потвърди, че съпротивата на Германия е била основната причина за днешната липса на решение. Той добави, че вътрешнополитическите събития в Албания също са се отразили на становищата на днешното заседание. Еврокомисарят изрази очакване днешните събития да "разбудят" не само правителството, но и опозицията в Тирана. Той нарече резултата от заседанието "позитивен шок".

В края на май Европейската комисия посочи, че двете балкански държави са постигнали значителен напредък и препоръча започване на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана. Няколко държави-членки, сред които Франция, Холандия и Германия, обявиха обаче, че на този етап не могат подкрепят препоръките на Еврокомисията. Позицията на България и още 12 други държави е, че преговорите трябва да започнат незабавно.