Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където днес и утре ще участва в редовното заседание на Европейския съвет.

На срещата на върха европейските лидери ще обсъдят преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Великобритания, постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г., настоящата обстановка, свързана с коронавируса, отношенията между ЕС и Африка, както и други външнополитически въпроси.

"С колегите от ЕНП обсъждаме актуалните теми преди редовното заседание на Европейския съвет. В тези тежки времена по време на пандемия, трудните преговори около Брезкит, напрежение в регионите около нас, ЕС трябва да остане сплотен. Изправени сме пред много предизвикателства, но ние от ЕНП имаме нужните опит, воля и сили и ще намерим решения в полза на европейските граждани", написа Борисов във Фейсбук и публикува снимки.

Снимки: Министерски съвет

Борисов обяви, че е коментирал с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той посочи, че предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ).

"Подкрепяме борбата с климатичните промени и за опазване на околната среда. Работим активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, част от чиято енергетика е на въглища. В България близо 60 на сто от енергията се произвежда от въглища", каза Борисов. 

По неговите думи националните разчети сочат, че страната ни може да понесе намаление с 40 на сто на замърсяването от въглищата.

"Това беше пределът на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ, но доколкото разбрах, в Европейския парламент социалдемократи, десни (извън ГЕРБ), либералите от ДПС, БСП, са гласували за 60 процента таван. Многократно съм говорил, че искам разговор за бъдещето на ТЕЦ в следващите години. Те отговаряха популистки само, че не трябва да се затварят, а тук в ЕП май са гласували други неща", подчерта лидерът на ГЕРБ.
Снимка: Министерски съвет

Той също така приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС.

"Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално", посочи още премиерът.

Борисов смята, че преговорите с Великобритания са много трудни.

"Надявам се да се намери компромисно решение, но при запазване на единството на ЕС. Времето вече е много малко", отбеляза още министър-председателят.

След това той се срещна с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес.

"Европа показа, че може да бъде единна и силна, когато е изправена пред невиждана в историята заплаха. Няма да е преувеличено ако кажем, че именно правителствата от ЕНП имаха ключова роля в изготвянето на спасителния план за ЕС и успешно управляваха пандемията в своите страни. В тази връзка няма как да не Ви поздравим за навременните здравни и икономически мерки", каза Лопес. 

Снимка: Министерски съвет

Вижте още кадри >>

И изрази задоволството си от приемането на България в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз.

"Няма съмнение, че влизането в ERM II е признание за успешно проведените реформи в страната. Сигурен съм, че ще извървите пътя докрай. Така ще се гарантира не само траен икономически просперитет, но и ще се повиши значително качеството на живот за гражданите", коментира генералният секретар на ЕНП.

Борисов и Лопес бяха единодушни, че докладът на ЕК е обективен, а констатираните в него конкретни резултати в борбата с корупцията са добра отправна точка за надграждане на постигнатото. В тази връзка българският премиер отново подчерта, че страната ще се съобрази с абсолютно всички препоръки както на Европейската комисия за гарантиране на върховенството на закона, така и на Венецианската комисия за завършване на съдебната реформа.

Генералният секретар на ЕНП поздрави председателя на ГЕРБ за убедителната победа на частичните местни избори в България.

"Вижда се, че легитимно избраното българско правителство и управляващо мнозинство се ползват с обществена подкрепа. Разбира се, чуваме и исканията на протестиращите. Ние уважаваме техния глас и смятаме, че редовните парламентарни избори през месец март са най-доброто място да се определи кой ще управлява България в следващите години", каза Антонио Лопес.