Европейският съюз ще спре помощ от 100 милиона евро за Молдова поради опасения за демокрацията и заради бавния темп на реформите в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Молдова Петер Михалко каза днес, че средствата ще бъдат замразени отчасти в резултат на кметските избори в молдовската столица през юни, които бяха обявени за недействителни.

Михалко призова също молдовските власти да се борят с корупцията и щателно да разследват изчезването на 1 милиард долара от банките на страната преди парламентарните избори през 2014 г. Той определи парламентарните избори догодина като "важна проверка" за Молдова, която ще получи замразените финанси, ако постигне напредък.

През 2014 г. Кишинев подписа с ЕС споразумение за асоцииране - първата стъпка към членство в съюза.

На многохиляден митинг привържениците на социалистите в Кишинев показаха: мнозинството от населението, избрало през 2016 г. за президент Игор Додон, сега иска да му даде широки правомощия, за да изпълни обещанията си. Главното сред тях е възстановяването на стратегическото партньорство с Русия, интеграция в Евразийския икономически съюз, утвърждаване на неутралния статут на страната. Това каза пред "Независимая газета" депутатът от молдовския парламент Фьодор Гагауз. Социалистите обещават да трансформират парламентарната република в президентска. Според политолога Аркадий Барбарошие в резултат на това Додон иска да стане "молдовският Путин", писа вчера Светлана Гамова от руското издание.

На снимката: Президентът Игор Додон и съпругата му Галина