Съединените щати са "отворени" за съживяване на преговорите с Европейския съюз по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), но на равнище ЕС, а не с всяка страна членка поотделно.

Това заяви пред телевизия Си Ен Би Си (CNBC) министърът на търговията Уилбър Рос, цитиран от ТАСС, Франс прес и БТА.

"Разумно е да продължим преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство - ТТИП и да работим за намиране на решение, което да увеличава нашия обмен като цяло, но в същото време да намалява търговския ни дефицит", изтъкна Рос.

Започналите през 2013 година преговори за създаване на широка зона за свободна търговия от двете страни на Атлантическия океан са в застой от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през ноември с програма, насочена към протекционизма, отбелязва АФП.

Едно от първите решения на американския държавен глава беше оттеглянето на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), включващо 11 страни от Азиатско-тихоокеанския регион, сред които Япония и Австралия. Тръмп заплаши също да предоговори или анулира Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Мексико и Канада.

По думите на Уилбър Рос, неслучайно Вашингтон се е оттеглил от ТТП, но не и от ТТИП. Той подчерта, че ЕС е един от най-големите търговски партньори на САЩ и всякакви преговори следва да се водят на европейско равнище, а не индивидуално.

Изказването на Рос бележи промяна в позицията на Белия дом в момент, когато САЩ и Германия кръстосват саби по въпросите на дипломацията и търговията, изтъква АФП. Започнала война срещу търговските дефицити, администрацията на Тръмп изглежда вече е на мнение, че евентуално споразумение ще позволи да се намали дисбалансът с Европейския съюз, по-специално с Германия, като се отворят повече тези пазари за американските компании.

Мнозинството европейски специалисти обаче са на мнение, че Вашингтон няма да направи достатъчно отстъпки при регулирането на стандартите за продукцията и в съществуващия вид споразумението за свободна търговия ще бъде значително по-изгодно на САЩ, като може да доведе до осезаемо свиване на европейската промишленост и селско стопанство, които няма да издържат на конкуренцията на по-нискокачествената, но по-евтина американска продукция, отбелязва ТАСС.

Дефицитът на САЩ с ЕС в търговията със стоки през 2016 година е достигнал 146,3 милиарда долара, като 64,8 милиарда от тях са с Германия. За сметка на това Съединените щати по традиция имат излишък в търговията с услуги.