Мястото е свещено за мюсюлмани и юдеи.

По този начин Израел изпълни искания на протестиращите мюсюлмани и накара хиляди палестинци да празнуват по улиците рано днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лидери на мюсюлманите заявиха, че ще решат по-късно днес дали сега вярващите могат да се върнат за молитва на мястото и да бъде сложен край на кризата.

Ръководителят на мюсюлманската общност Икрема Сабри заяви в сряда, че вярващите нямат да се върнат, докато Израел не премахне всички бариери и камери, инсталирани, след като на 14 юли въоръжени мъже убиха там двама израелски полицаи.

Сабри каза, че премахването на металодетекторите е недостатъчна стъпка и е нужно още за успокояване на ситуацията. Той посочи, че масовите молитви ще продължат до отваряне на портите на комплекса, премахване на металните бариери и железния мост и на новоинсталираните камери.

"Ние няма да влезем в джамията, докато това не бъде приложено", заяви Сабри пред Асошиейтед прес.

Остава неясно дали премахването на бариерите и моста отговаря на исканията на мюсюлманите, но палестинци танцуваха и скандираха "Аллах е велик" рано днес по улиците, отбелязва агенцията.