Новият турски министър на финансите и хазната и зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, Берат Албайрак обеща днес да снижи галопиращата инфлация и да я доведе до едноцифрено изражение, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

В предишното правителство Берат Албайрак също не министър, но на енергетиката и природните ресурси.

"В идния период ще работим интензивно да сведем инфлацията до едноцифрена", заяви Албайрак на церемонията по получаването на поста в министерството на финансите от бившия вицепремиер Мехмет Шимшек, когото нарече "мистър икономика" на досегашния кабинет.

Инфлацията в Турция през юни достигна 15,39 процента на годишно ниво, което е рекорд от 2003 г., в контекста на затруднена икономика и отслабена валута, отбелязва АФП.

Експертите от месеци предупреждават за опасност от прегряване на турската икономика, изправена пред двуцифрена инфлация и голям дефицит на текущите сметки въпреки солидния растеж.

Турската лира загуби над 3,5 процента от стойността си спрямо долара снощи, след като бе съобщено за назначаването на Албайрак за министър на финансите и хазната. Пазарите се опасяват от натиск от страна на Ердоган върху финансовия сектор и конкретно върху централната банка.

Албайрак се ангажира днес "да даде пример на света" по монетарна и бюджетна дисциплина и да прилага "строга и енергична валутна политика".

"Турция ще напише нова история", увери той.

Новите турски министри и първият вицепрезидент в историята на Турция Фуат Октай положиха клетва в парламента днес. Първото заседание на новия кабинет ще се състои в петък. За четвъртък е свикано парламентарно заседание за избор на ръководство на Меджлиса.

Новият кабинет се състои от 16 министри и при новата система на управление ще се ръководи лично от президента. От досегашния кабинет Ердоган е взел четирима души, а именно - министрите на правосъдието, на вътрешните и на външните работи - Абдулхамит Гюл, Сюлейман Сойлу и Мевлют Чавушоглу, които запазват постовете си.

Новият вицепрезидент Фуат Октай е досегашен съветник в канцеларията на премиера.

Първите укази на Ердоган

 

Три указа, публикувани в "Ресми газете", очертават как ще бъде преструктурирано турското правителство сега, след като Турция завърши прехода от парламентарна към президентска система на управление.

"Президентът е държавен глава. Властта над изпълнителната власт принадлежи на президента", гласи първото изречение.

Един от указите заявява, че президентът ще назначава управителя на централната банка за четиригодишен мандат. Досега гуверньорът се назначаваше от Министерския съвет, а мандатът му беше от пет години.

В телевизионно интервю преди изборите на 24 юни Ердоган намекна, че ако спечели, ще упражнява по-голям контрол върху икономическата политика.

В този контрол се включва и назначаването на зет му за министър на финансите и хазната.