"Поддръжниците на войната в Украйна се противопоставят на инициативите на Турция за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна, включително и на споразумението за износ на зърно от украински пристанища", заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от местните медии.

Президентът говори след заседание на турския кабинет, което продължи над три часа.

"Инициативите, които започнаха със споразумението за износа на зърно, с обмена на затворници и с други дипломатически усилия, за съжаление се сблъскаха с противопоставяне от страна на лобистите за война. Ако на нашите инициативи се гледаше като на начин за прекратяване на конфликта на достойна основа, нямаше да има толкова много загуби и сълзи", посочи той.

Ердоган каза, че заинтересовани от продължаването на военните действия страни оказват натиск върху Турция, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Ние се превърнахме в мишена за военните лобисти заради балансираната ни политика. А опозицията, както винаги, се използва като лост", каза той.

"Както винаги, ние се изправихме срещу онези, които използваха опозиционна партия като средство за натиск. Неоснователните обвинения на кандидата (за президент - бел. БТА) на опозицията, целящи да създадат криза между нас и Русия, бяха част от това. Не беше представено нито едно доказателство по отношение на тези твърдения. След като отхвърлихме обвиненията, от страна на опозицията нямаше никакво обяснение защо бе извършена такава провокация", посочи още Ердоган, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

Кандидатът на опозицията за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу миналия месец обвини Русия в намеса в турските избори.

На 14 май в Турция се състояха президентски и парламентарни избори, на 28 май се състоя вторият тур на президентските избори.

Турският лидер изтъкна днес, че въпреки всичко Анкара ще продължи усилията и диалога си и с Москва, и с Киев.

"Ние все още сме единствената страна, която едновременно поддържа контакт с Русия и Украйна, води диалог, реализира инициативи за решаване на острите въпроси. Ние общуваме на ниво държавни глави. Надявам се, че ще продължим да провеждаме такава балансирана политика", заяви Ердоган.