Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува изказвания за това, че Анкара трябва да се откаже от покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400, предаде ТАСС. Турският лидер заяви това в реч в град Бурдур /Югозападна Турция/, излъчена по турския телевизионен канал НТВ, съобщава БТА.

Те говорят да се откажем от покупката на С-400. Защо трябва да се отказваме? Ние имаме право да използваме различни системи и не смятаме, че вие имате право да ни критикувате, отбеляза Ердоган.

Миналата седмица турският президент потвърди, че Анкара не възнамерява да се отказва от покупката на С-400. По думите му Турция разчита на доставка на руската система за ПВО през юли тази година.

Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи от Русия С-400, като количеството на ракетните комплекси, които ще бъдат доставени, не е било посочвано официално, отбелязва ТАСС.

Представители на САЩ предупредиха, че ако Турция продължи процеса по придобиване на руските системи, Вашингтон ще оттегли офертата си да продаде на страната системи Пейтриът на стойност 3,5 милиарда долара. Те казаха също, че това ще изложи на риск и покупката на самолети Ф-35 от Турция, а може да доведе и до евентуални санкции от страна на САЩ.