Турция е готова за разговори с Армения, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като допълни обаче, че Ереван трябва да предприеме стъпки към отварянето на транспортния коридор, свързващ основната територия на Азербайджан с анклава Нахичеван, съобщи "Дейли сабах".

Турция и Армения никога не са имали дипломатически отношения, а границата между тях е затворена от 90-те години на миналия век. Отношенията им се влошиха още повече заради подкрепата на Турция за Азербайджан по време на войната за Нагорни Карабах миналата година.

По-рано този месец обаче премиерът на Армения Никол Пашинян каза, че Ереван е готов за разговори с цел подобряване на отношенията с Анкара.

Преди отпътуването си за участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на летище Истанбул Ердоган заяви днес: "Ако той (Пашинян) иска среща с Тайип Ердоган, тогава трябва да бъдат направени определени стъпки". Турският президент имаше предвид отварянето на свободния за движение коридор между Азербайджан и Нахичеван през южноарменския район Зангезур. "Ние не сме затворени за разговори (с Армения), ще проведем разговорите", каза Ердоган.

Според държавната информационна агенция на Азербайджан, Ердоган е уточнил, че желанието на арменския премиер за среща е било предадено с посредничеството на Грузия.