Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна днес на тридневно държавно посещение в Берлин, предадоха световните агенции и турските медии. Посещението се разглежда като ключово важно за бъдещето на отношенията между двете съюзнички в НАТО, предаде БТА.

Преди да замине за Берлин турският лидер призова за отварянето на "нова страница" в двустранните отношения, след като години наред връзките между Анкара и Берлин са обтегнати.

Турският президент, който пристигна на летище "Тегел" заедно със съпругата си Емине Ердоган, бе посрещнат от турския посланик в Берлин Али Кемал Айдън и съпругата му, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган бе приветстван на летището с 21 топовни залпа. В района, както и около хотела, в който ще бъде настанен, са взети засилени мерки за сигурност.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Заедно с турския държавен глава в германската столица пристигнаха министърът на финансите на Турция Берат Албайрак, министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, министърът на търговията Рухсар Пекджан, министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, ръководителят на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан, президентският говорител Ибрахим Калън, съобщава СиЕнЕн-Тюрк.

Планирано е веднага Ердоган да се срещне с представители на различни турски организации при закрити врата.

Снимка: AP/БТА

Пред хотела, в който ще отседне Ердоган, се събраха много турски граждани, живеещи в Германия, за да го приветстват. Демонстрантите издигнаха турски флагове и плакати с лика на Ердоган, посочва телевизията.

Снимка: AP/БТА

Официалната му програма ще започне в петък сутринта, когато германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще го посрещне с военни почести. След посрещането ще последва работен обяд с канцлера Ангела Меркел и официален прием в резиденцията на Щайнмайер в Берлин.

Снимка: AP/БТА

Очаква се визитата да бъде съпроводена от демонстрации, а германските опозиционни партии призоваха Меркел да говори на Ердоган "с недвусмислен език". Някои опозиционни политици ще бойкотират приема в знак на протест срещу турската политика в областта на човешките права. Меркел даде да се разбере, че и тя няма да присъства.

"Амнести интернешънъл" призова Меркел да окаже натиск върху Ердоган да освободи политическите затворници.

"Ако турското правителство желае ново начало в международните отношения, то трябва първо да изпълни международните си задължения в областта на човешките права", заяви ръководителят й за Германия Маркус Бееко.

Според правозащитни организации повече от 150 журналисти са държани в турски затвори, повече отколкото в която и да било друга страна, а стотици неправителствени и журналистически организации са били закрити след неуспешния опит за преврат.

Ердоган е посещавал Германия като министър председател и като президент повече от дузина пъти, но това е първото му държавно посещение с пълни почести, отбелязва ДПА.