Кандидатът за президент на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже - смятан за единственият, който има шанс да свали Реджеп Ердоган, участва днес в митинг в Истанбул, на който присъстваха 5 милиона души, предаде ТАСС, като се позовава на информация на опозиционния в. "Джумхуриет", предаде БТА.

Предизборният митинг се състоя в истанбулския квартал Малтепе, часове преди утрешния вот.

"Бяхте много на митингите ни в Измир и Анкара, но в Истанбул сте пет милиона души", подчерта Индже.

Той обеща на поддръжниците си, че в случай на победа на изборите утре Турция ще стане друга страна.

"Утре ще настане краят на дискриминацията, утре ще настане краят на безсмислените харчове на държавни средства. През последните пет дни проведохме 107 митинга и съм благодарен за подкрепата ви", посочи още Индже.

Мухарем Индже

Снимка: БТА

Паралелно с Индже днес в Истанбул се състоя митинг и на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Там той заяви:

"Обръщам се към Вас, мои граждани. Имаме Републиканската коалиция, която бе формирана заедно с Партията на националистическото действие. Готови ли сме да осигурим победа за нашето правителство? Готови ли сме да формираме силна група в парламента? Надяваме се на съкрушителна победа на Републиканската коалиция на утрешните парламентарни избори".

Ердоган призова поддръжниците си да "се обадят по телефона на роднините си и приятелите си, за да обяснят значимостта на предстоящите избори".

Тази година за първи път избирателите ще гласуват едновременно за партията и за алианса, в който тя влиза.

Гласовете, събрани от коалициите, ще бъдат преброявани чрез отчитане на гласовете, получени от всяка партия поотделно. В парламента ще може да влезе политическа партия, която няма да събере необходимия брой гласове самостоятелно, но ще го направи в състава на коалиция, отбелязва ТАСС. 

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че в страната са взети засилени мерки за сигурност във връзка с предстоящите предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни, предаде ТАСС.

Нашето правителство предприема сериозни стъпки по отношение на осигуряването на безопасността на изборите през последните месеци, каза Йълдъръм в интервю за Анадолската агенция.

Той коментира и ситуацията, свързана с решението на турските власти да не пуснат в страната някои чуждестранни наблюдатели на изборите.

"Някои лица, пристигащи от чужбина, се държат така сякаш са представители на определени радикално настроени структури. Смятаме това поведение за неподобаващо и разглеждаме това като намеса в нашите избори", каза Йълдъръм.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вчера осъди отказа на Турция да приеме двама членове на нейната наблюдателска мисия за предстоящите президентски и парламентарни избори. ОССЕ съобщи, че на Андрей Хунко, член на германския Бундестаг, и на шведския депутат Амин Джабар е бил отказан достъп, "заради изразяваните от тях публично политически мнения".