Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че ще бъде кандидатът на Републиканския алианс на изборите през юни догодина, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган призова и опозиционния алианс да обяви своя кандидат, като се обърна към лидера на най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу с думите: "Вече не можеш да избягваш въпроса за кандидатурата. Обяви или своя кандидат, или своята кандидатура".

Президентът, който е и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), говори на заседание на партията в Измир.

Според Ердоган лидерът на НРП сега се стреми към президентството, но вместо да действа "по мъжки", се опитва да постигне целта си по заобиколни пътища. "Дошло е времето да се вземат решения", каза президентът и повтори призива си към Кълъчдароглу да разкрие какви са плановете му. "Няма накъде да бягаш, г-н Кемал. Съвземи се и стига измъчва партията си, г-н Кемал", каза Ердоган.

Президентът посочи, че ако аргументът на опозицията да не представя кандидата си, е това, че още не е обявен кандидатът на Републиканския алианс, то "ето, казвам го, това е Тайип Ердоган". Ако пък кажат, че първо трябва да се изясни датата на изборите, то, ето казвам го, изборите ще са в средата на юни идната година, добави Ердоган.

Турски анализатори смятат, че Кълъчдароглу е най-вероятният кандидат-президент на опозицията, който да се изправи срещу досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган на следващите избори, чиято редовна дата е през юни 2023 г.

И турски бизнесмен, живеещ във Франция, смята да се кандидатира за президентските избори

Турският бизнесмен и политик Джем Узан, живеещ във Франция, смята да се кандидатира за президентските избори в Турция, пише опозиционният турски в. "Сьозджу".

Управлението на Реджеп Тайип Ердоган наближава към края си. Не искайте предсрочни избори, за да може той след 12 месеца да излезе в пенсия. Аз ще бъда кандидат за президент на изборите и през юни 2023 г. ще стана президент на Турция, отбеляза Узан в интервю за "Сьозджу".

Според бизнесмена и председател на турската Младежка партия сегашният държавен глава не може да се кандидатира за нов мандат.

Съгласно конституцията пълномощията на Ердоган изтичат на 25 юни 2023 г., каза Узан.

62-годишният Узан, който е учредител на Младежката партия, е оглавявал един от най-влиятелните в Турция холдинги "Узан груп". Той е осъден на затвор в Турция, Великобритания и САЩ за фалшифициране на документи и други престъпни дейности. Самият Узан отхвърля обвиненията срещу него, като твърди, че съдебните дела срещу него са били заведени заради разногласия с Ердоган. Във Франция Узан е получил политическо убежище.