Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес френския държавен глава Еманюел Макрон, че преследва "колониални цели" в Ливан и окачестви неотдавнашното му посещение в Бейрут като "представление", в контекста на нарастващо напрежение между Анкара и Париж, предаде АФП.

"Това, което Макрон и компания искат, е да върнат колониалния ред (в Ливан), заяви Ердоган. - Ние не тичаме да се снимаме или да правим представления пред камерите."

Турският президент има предвид посещението на Макрон, широко отразено в медиите, миналата седмица в Бейрут след експлозията на 4 август, в която загинаха 171 души и над 6500 бяха ранени и която разруши ливанската столица, допълва БТА.

Макар турският президент да не отиде лично в Ливан, той изпрати там миналата седмица своя вицепрезидент и външния си министър.

Ливан бе подмандатна територия на Франция от 1920 до независимостта си през 1943 г. Преди това той бе под непряко османско управление в продължение на четири века.

Ердоган отправи тези нападки в контекста на нарастващо напрежение между Турция и Франция, свързани с различните им интереси в Либия и Източното Средиземноморие.

Междувременно Франция изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата на военноморските сили "Лафаейт" в източната част на Средиземно море в рамките на планове за увеличаване на военното си присъствие в района.

По-рано френският президент Еманюел Макрон призова Турция да спре сондажите за петрол и газ в спорните води в района, довели да изостряне на напрежението с Гърция.

Военноморските сили на Гърция и Франция дори вече участваха днес в съвместно учение в рамките на военното сътрудничество между двете страни, предаде ТАСС. Според гръцкия в. "Прото тема" ученията са проведени в източната част на Средиземно море, включително в район, който Турция е обявила за забранен с навигационно съобщение (Навтекс). Съвместното учение ясно показва, че Франция е на страната на Гърция в продължаващата криза в региона, посочва вестникът.