В Истанбул започна четиристранна среща на върха за Сирия, предадоха световните агенции и турските медии.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се събраха в двореца Вахдеттин, за да обсъдят развитието на събитията в контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб и политическия процес за решаване на конфликта в Сирия.

"Целият свят и най-вече нашите сирийски братя следят тази среща. Вярвам, че ние няма да ги изоставим. Надявам се очакванията на всички да бъдат оправдани", заяви Ердоган при откриването на срещата, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

Снимка: AP/БТА

По-рано турският президент проведе двустранни срещи с лидерите на Германия, Франция и Русия.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Ергодан разговаря първо с Меркел, а малко по-късно се срещна с руския държавен глава. Разговорите с Путин продължиха около 45 минути при закрити врата. Накрая турският държавен глава се видя и с Макрон.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура също ще участва в срещата за Сирия, информира СиЕнЕн-Тюрк.

Снимка: AP/БТА

Междувременно министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са обсъдили в Истанбул реализирането на споразуменията за зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб, съобщи руското министерство на външните работи.

Снимка: AP/БТА

Двамата са говорели за необходимите мерки за засилване на координацията на действията в Сирия, свързани с борбата срещу тероризма, активизирането на процеса за намиране на политическо решение на кризата въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност към ООН и др. Особено внимание е било отделено на прилагането на споразуменията за зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб.