Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи нови критики към Израел от Астана, където участва в среща на Организацията на тюркските държави, като заяви, че "няма понятие, което да опише зверствата от 7 октомври насам" в Газа, предадоха турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк и БТА.

"В продължение на 28 дни се извършва престъпление срещу човечеството. Ние, Турция, заехме принципна позиция. Не одобряваме действията срещу цивилни. Работим по нови механизми, за да гарантираме сигурността на всички", заяви турският лидер на 10-ата среща на върха на Съвета на държавните глави на Организацията на тюркските държави в Астана, Казахстан.

"Нашата култура съветва да държим ръката на потиснатите. В Палестина се разиграва безпрецедентна човешка трагедия. Бомбардират се болници и училища", заяви още той.

Президентът на Турция посочи, че досега страната му е изпратила 10 самолета с помощи за палестинците и ще продължи да изпраща нови.

"Съвместните действия на тюркския свят ще улеснят първо прекратяването на огъня, а след това и мира", каза той.

По думите на Ердоган солидарността на тюркските държави е най-голямата им сила в битката с глобалните предизвикателства.

"В борбата за своята родина Азербайджан сложи край на окупацията в Карабах. Щастливи сме от този факт. Доближихме се още крачка напред към мира. Важно е Армения да изпълни задълженията си", заяви още той и подчерта, че подкрепата за Азербайджан от представителите на тюркския свят трябва да продължи.

Бившият президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан също взеха участие в срещата на върха в Астана като представители на страни наблюдатели, отбелязва телевизията.

Организацията на тюркските държави е основана на 3 октомври 2009 г. с цел разширяване на сътрудничеството между тюркоезичните държави в областта на политиката, икономиката, науката, образованието, транспорта и туризма. Настоящи страни членки на организацията са Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан. Туркменистан, Унгария и признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) имат статут на наблюдатели в организацията.

Нетаняху: Няма да има прекратяване на огъня, докато "Хамас" не освободи заложниците

Няма да има прекратяване на огъня, докато "Хамас" не освободи заложниците, които държи, заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Нетаняху каза, че "Израел отказва каквото и да било временно прекратяване на огъня, което не включва връщане на заложниците".

"Хамас" държи над 240 заложници, сред които има чужди граждани и хора с израелско и чуждо гражданство, припомня Ройтерс. Те бяха похитени по време на атаката, която палестинското ислямистко движение извърши в Израел на 7 октомври.

Малко по-рано днес американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е обсъдил с Нетаняху възможността за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и "Хамас", за да бъдат защитени цивилните палестинци и да се увеличи доставката на хуманитарна помощ, отбелязва Франс прес.