Президентите на Турция и САЩ, Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп вчера разговаряха по телефона за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс и ДПА.

"Ердоган и Тръмп се съгласиха, че обстоятелствата около смъртта на Хашоги трябва да бъдат изцяло изяснени", посочи Анадолската агенция.

Двамата президенти обсъдили също сътрудничеството в борбата с тероризма, неотдавнашното освобождаване от Анкара на американския пастор Андрю Брънсън и войната в Сирия.

Кралят на Саудитска Арабия Салман и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд изказаха съболезнования на семейството на убития в Истанбул саудитски журналисти Джамал Кашоги, съобщи аудитската агенция СПА, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Негово кралско височество Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, първи заместник министър-председател и министър на отбраната проведоха телефонен разговор със Салех Джамал Кашоги (най-големия син на Джамал Кашоги), и изказаха своите съболезнования на него и семейството му във връзка със смъртта на покойния Джамал Кашоги", се казва в съобщението.

В събота саудитските власти заявиха, че Кашоги, виден журналист и критик на управниците в Рияд, е умрял при сбиване в саудитското консулство в Истанбул - две седмици след като отричаха, че имат нещо общо с изчезването му, припомня Ройтерс.

Главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб заяви, че в момента се разследват 18 поданици на страната, без да уточнява самоличността им.

Убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги влиза в дневния ред на Европейския парламент. Евродепутатите ще обсъдят случая на фона на растящия натиск върху Саудитска Арабия.

Междувременно, властите в Анкара назначиха охрана за годеницата на убития журналист, тъй като тя е турска гражданка. Рияд вече официално призна, че Кашоги е бил убит в консулството в Истанбул. Саудитският външен министър каза, че убийството е било "огромна грешка" и обеща на семейството му, че отговорните ще бъдат наказани.