Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Гърция, и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подписаха днес съвместна декларация, която потвърждава приятелските отношения между двете страни. Това обяви Мицотакис по време на изявленията, които двамата лидери направиха след разговора си, съобщава в електронното си издание в. "Катимерини", предава БТА.

Мицотакис отбеляза, че в периода след предишния Висш съвет за сътрудничество между двете страни преди 7 години връзките между Гърция и Турция са преминали през безпрецедентни предизвикателства, а на моменти колебанията в тях са ги застрашавали опасно.

Гръцкият премиер заяви, че по време на разговора му с Ердоган в рамките на срещата на НАТО във Вилнюс през юли двете страни са "хванали нишката" в отношенията си.

Трябва да живеем в мир, да търсим решения на споровете си, каза Мицотакис и съобщи, че взаимните усилия са довели до редица нови и актуализирани споразумения.

По отношение на проблема с нелегалната миграция, той отбеляза, че напоследък се наблюдава значителен спад в миграционните потоци.

Мицотакис каза още, че различията между двете страни по кипърския въпрос остават и че за Гърция няма друго решение извън решенията на Съвета за сигурност на ООН. Той заяви, че диалогът трябва да бъде продължен от мястото, на което беше прекъснат през 2017 г.

Снимка: AP/БТА

Гръцкият премиер каза, че следващият етап на политическия диалог, когато условията за това узреят, може да бъде сближаване на позициите за разграничаване на континенталния шелф и изключителните икономически зони в Егейско море и в Източното Средиземноморие, което според Гърция е единственият въпрос, който може да бъде поставен и на международен арбитраж.

Мицотакис обяви още, че има намерение да посети Анкара през пролетта.

Успоредно със срещата Мицотакис-Ердоган течаха и срещите между отделните ресорни министри, които участват в делегациите за Висшия съвет за сътрудничество. Според АНА-МПА в добра атмосфера е преминал разговорът между министрите на външните работи Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан.

Присъствието на Фидан не се очакваше предварително, защото на негово място първоначално беше обявено, че ще пътува турският зам.-министър на външните работи Бурак Акчапар.

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас съобщи в "Екс", че е разговарял с турския си колега Яшар Гюлер.