Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул днес на предсрочните избори, за които се надява, че ще му осигурят нов мандат като президент при система с разширени правомощия на тази институция.

Турция провежда предсрочни президентски и парламентарни избори, които са решаващи за бъдещето на страната, тъй като след тях ще влязат в сила конституционни промени, одобрени с референдум на 16 април м.г., съгласно които страната преминава от парламентарна система към президентска система на управление с изпълнителни правомощия. Над 56 млн. турци гласуват.

Снимка: БТА

Президентът пристигна в избирателната секция придружаван от първата дама на Турция Емине Ердоган и своите внуци, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. След като гласува, президентът похвали пред репортери високата избирателна активност, която по думите му надвишава 50%. 

Ердоган гласува заедно със съпругата си

Снимка: БТА

"Това показва колко напреднала е турската демокрация и колко развита е демократическата й зрялост. С тези избори Турция преживява демократична революция", заяви Ердоган.

Привърженици на президента го поздравяваха

Снимка: БТА

Държавният глава каза също, че е бил информиран, че към момента няма сериозни нарушения в изборния ден. 

Снимка: БТА

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу обаче съобщи за възможни нарушения на изборите, по-специално в Югоизточна Турция, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

"Обръщам се с ясен призив към всички държавни служители", заяви Кълъчдароглу. "Моля, не забравяйте, че сте държавни чиновници, а не служители на дадена политическа партия", добави той.

Лидерът на НРП посочи за постъпващи жалби за предполагаеми нередности, пристигащи най-вече от населения предимно с кюрди югоизточен район. Той уточни, че като цяло в Турция не става въпрос за сериозен проблем, но предупреди за последиците от всякакви действия, които може да помрачат вота.

"Всяка сянка, която падне върху изборите, е удар по нашата демокрация", заяви Кълъчдароглу.

Председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен увери, че във връзка с твърденията за нередности, отнасящи се до секции в град Суруч, Югоизточна Турция, са предприети необходимите административни и юридически стъпки, информира още "Хабертюрк".

Става дума за твърдения, че в една от изборните урни в Суруч, окръг Шанлъурфа, е имало "масов вот", а също и че членове на различни секционни комисии са били удряни, посочва телевизията.

Други турски медии уточняват, че "масовият вот" е бил в подкрепа на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на президента Реджеп Тайип Ердоган. Според твърденията също така са били нападнати членове на комисии от прокюрдската Демократична партия на народите и от главната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия.

В същото време беше съобщено, че турските власти подозират десетима чужденци, че са се опитали да се намесят в изборния процес, представяйки се за наблюдатели на изборите. Анадолската агенция уточнява, че те не са били акредитирани за изборите и не са били наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но се представяли за такива. Спрямо тях са предприети нужните законови действия. Според информация на вътрешното министерство на Турция става дума за трима французи в окръг Агръ, трима германци в окръг Шърнак, един италианец в Батман и трима италианци в Диарбекир.

Изключително висока е избирателната активност в истанбулския квартал, където живеят най-много български изселници - "Авджилар", съобщи bTV.

"Очаквам да вдигнат визите и да оправят турската граница", каза Реджаи Янък, пенсионер, изселник от Русенско.

"Ако свърши, както ние искаме, накрая нашата държава ще бъде по-демократична и по-добре ще се управлява. Ако Ердоган спечели, ние нищо не можем да направим, длъжни сме да приемем резултата, но няма да е добре за държавата", заяви пък пенсионерът Емал Илхан.

Междувременно Кюрдската работническа партия (ПКК) обяви, че ще преустанови всичките си политически и военни дейности, докато в Турция протичат президентските и парламентарни избори днес, съобщи кюрдската телевизия Рудау, позовавайки се на изявление на поставената извън закона от турските власти ПКК.

"Ръководството на ПКК реши временно да прекрати войната срещу турските сили за 24 часа", се посочва в изявлението. В текста се уточнява, че решението е в сила от 19 ч. вчера.

"Целта на това решение е да се създадат спокойни условия и да се разширят възможностите за кюрдските избиратели в Северен Кюрдистан да участват в изборите в Турция", се добавя в изявлението, в което под "Северен Кюрдистан" се има предвид населената предимно с кюрди област в Югоизточна Турция.

В страната са в сила затегнати мерки за сигурност днес, за да се гарантира, че изборите ще протекат гладко.

Само в Истанбул са разположени 38 480 полицаи. Четири полицейски хеликоптера ще патрулират в изборния ден над града, осем кораба на силите за сигурност ще плават в района на мегаполиса. 85 водни оръдия, 90 бронирани коли и дронове също са в готовност да осигуряват безопасността. В столицата Анкара за сигурността отговарят 16 хиляди полицаи, 35 бронирани коли и няколко хеликоптера.

Групировката ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.