Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес изрази готовност за връщане на смъртното наказание в Турция, предадоха турски медии и световните агенции.

Турският президент говори на погребението на жена и 11-месечния й син в градчето Шаркъшла в централния окръг Сивас. Жената и бебето са били убити снощи при експлозия на бомба, поставена от предполагаеми кюрдски бойци край път в югоизточния турски окръг Хаккяри, посочва ДПА.

Държавният глава изрази готовност за връщане на наказанието при условие, че съответен законопроект бъде приет в парламента.

Знаете, че сме много чувствителни по този въпрос. Ако законът бъде приет в парламента, аз ще го ратифицирам, тъй като знаем каква е позицията на убийците по този въпрос. Също така знаем, че те трябва да си платят за сторените злодеяния, каза Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

С волята на Аллах скоро ще предприемем стъпки по този въпрос, добави той.

Дискусиите за връщането на смъртното наказание в Турция бяха възобновени след опита за преврат на 15 юли 2016 г. Президентът не изключва възможността за провеждане на референдум по този въпрос, отбелязва ТАСС.

ЕС заявява, че ако в Турция бъде върнато смъртното наказание, това ще означава край на преговорния процес на страната за присъединяване към съюза, посочва ДПА.

Не обръщаме внимание на това, което казва Ханс, на това, което казва Джордж по този въпрос, заяви Ердоган, имайки предвид западните страни.

Интересува ни това, което казва Аллах, посочи президентът.

Десетки мъже, жени и деца, които развяваха турски флагове на погребението, скандираха: "Искаме смъртно наказание". Хората издигнаха лозунги срещу ПКК (Кюрдската работническа партия).

Двадесет и петгодишната Нурджан Каракая и бебето й Мустафа загинаха вчера при експлозията на бомба, взривена при преминаването на колата им на път в граничещия с Ирак и Иран окръг Хаккяри, посочва Анадолската агенция.

Ние имахме два живота и ги жертвахме за родината. Ние не сме убийци на бебета, но ще отмъстим за детето и съпругата ми, каза военният Серкан Каракая пред журналисти в родния град на семейството Шаркъшла (в централния окръг Сивас).

Той посочи, че съпругата му и бебето са били на посещение при него във военната база, в която служи. Двамата са били убити 15 минути, след като са потеглили с кола от базата (при взривяването на бомбата, заложена от предполагаеми бойци от ПКК).

Президентът Ердоган бе сред лицата, които носеха ковчезите. Той обеща да изправи пред правосъдието "убийците на деца", информира ДПА.

Влязохме в бърлогите им и ще продължим да го правим, няма опция да избягат. С волята на Аллах нашата борба срещу тях ще продължи до изтребването на последния терорист, каза Ердоган.

Междувременно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу написа в Туитър: "Ще накараме убийците на бебета да си платят, ще направим живота им непоносим, ще направим така, че пещерите им ще се срутят около тях".

Чавушоглу и други турски официални представители писаха в Туитър, използвайки хаштага #BebekKatiliPkk (убиец на бебета ПКК).

Нападението бе осъдено от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Проклинам проливащата кръв терористична групировка ПКК, която убива невинни, уби майка и бебето й, написа в Туитър лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу.

ПКК е убиец на бебета от 40 години, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Групировката ПКК не е поела отговорност за нападението в Хаккяри, посочва ДПА.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.