Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил по телефона с германския канцлер Ангела Меркел новото споразумение на Анкара с Москва за сирийската провинция Идлиб и хуманитарната драма на границата с Гърция, предаде турската частна телевизия НТВ.

В съобщение на дирекцията за комуникациите на турското президентство се посочва, че пред Меркел Ердоган е изтъкнал ползите от споразумението за Идлиб, което вчера договори в Москва с руския си колега Владимир Путин. По думите му то ще осигури закрила на невинните мирни граждани и сигурност за турските военни в този район на Северозападна Сирия.

Ердоган е засегнал и въпроса с хуманитарната драма на границата с Гърция, като е посочил, че "намерението на Атина да игнорира учредителния договор на ЕС и Женевската конвенция противоречи на нормите на международното право".

Турският президент е казал също пред Меркел, че договореностите между Турция и ЕС по въпроса за миграцията не работят и трябва да бъдат преразгледани, посочва още НТВ.

До нови сблъсъци се е стигнало по турско-гръцката граница, където има голямо струпване на имигранти.

С падането на вечерта е бил предприет нов опит за проникване в Гърция и се съобщава за възможен пробив в граничната ограда.

Очевидци свидетелстват за стрелба и за пристигане на поне 2 линейка в зоната край "Пазаркуле". По непотвърдена засега информация 6 души, които са се опитали нелегално да навлязат в страната, са били ранени.

ЕС опитва да постигне ново споразумение с Турция по въпроса за миграцията

Европейският съюз се опитва да постигне ново споразумение с Турция, за да попречи на мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и отвъд да нахлуят в ЕС, но засега няма признаци, че Анкара е готова да приеме условията, които Брюксел предлага, отбелязва агенция Ройтерс.

Откакто Турция обяви на 28 февруари, че вече няма да спазва споразумението от 2016 г. за задържане на мигрантите на нейна територия, около 35 000 души се струпаха на границата с Гърция, където бяха отблъснати от гръцките сили.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви днес в Загреб, където министрите на външните работи на ЕС обсъждаха кризата, че страните членки са готови да предложат още средства на Турция, над шестте милиарда евро от споразумението от 2016 г.

Нидерландският външен министър Стеф Блок обаче се противопостави на отпускането на нова помощ на Турция, като критикува "циничния начин", по който турският президент Ердоган използва бежанците, допълва Асошиейтед прес.

"Не трябва да реагираме на натиска, който Турция упражнява върху нас, като се съгласяваме на повече средства под натиск", каза Блок.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обвини Турция, че извършва "организирана атака срещу Гърция". В интервю, публикувано днес от германската медийна група Функе, цитирана от БТА Курц каза: "Преди седмица нямахме хуманитарна криза в Гърция, нито криза на гръцко-турската граница, нито в Турция. Това е планирана и насочена атака, ръководена и организирана от държавата. Европа не трябва да се поддава на този натиск".

Снимка: БТА

Гръцкият външен министър Никос Дендиас каза на срещата в Загреб: "Изправени сме пред масово придвижване на мигранти към границите на Гърция и Европа. Мигранти, които живеят от години в Турция. Ние имаме категорични доказателства, че това движение на хора е създадено и насочвано от Турция".

На срещата Жозеп Борел призна бремето, което Турция е поела, подслонявайки близо четири милиона бежанци и мигранти, но посочи, че Анкара трябва да спре да използва мигрантите като разменна монета.

Дори ЕС да реши да предложи на Турция още средства, остава неясно дали това ще бъде достатъчно за Анкара и дали това е подкрепата, която Турция очаква, коментира Ройтерс.

Снимка: БТА

Зад турския натиск върху ЕС с мигрантите стоят и геополитически съображения, отбелязва Ройтерс. За да държи силите на Башар Асад далеч от турските интереси в северна Сирия, Ердоган иска по-голяма подкрепа от съюзниците в НАТО и създаване на зона за сигурност.

Запитан дали това иска Анкара, освен допълнителни средства за бежанците, Жозеп Борел не отрече, но каза, че ЕС не може да реши този проблем.

"ЕС не може да създаде зона за сигурност, ние не сме толкова мощни", каза той пред журналисти. "Ние можем да се опитаме да повлияем на ООН и НАТО, това е добра идея".

Друг потенциален лост за влияние на ЕС е въпросът за ракетните системи Пейтриът, посочва Ройтерс.

Снимка: БТА

Дипломат от ЕС, участващ в разговорите в Загреб, каза, че турците искат парите да бъдат изплащани директно на тях, което е малко вероятно да бъде прието от страните членки, отбелязва агенцията.

Представители на ЕС споменаха възможността да увеличат фонда за образование за бежанците с около 500 милиона евро, което ще позволи програмата да продължи до края на 2021 г. Остава неясно обаче дали ще се случи това, посочва Ройтерс.

В стремеж да избегне нов бежански поток към Турция Ердоган постигна вчера споразумение с руския президент Владимир Путин за прекратяване на сраженията между подкрепяните от Русия сирийски сили и турските войници. На връщане от Москва Ердоган не изглеждаше впечатлен от досегашните предложения на ЕС, като каза, че съюзът винаги предлага помощ, но след това не спазва докрай обещанията си, отбелязва агенцията.

Снимка: БТА

"За съжаление, Западът има много лица", каза Ердоган пред журналисти.

След като Турция купи от Русия зенитно-ракетни системи С-400, САЩ обявиха, че нямат готовност да осигурят на Турция системи Пейтриът. Но Испания има една батарея Пейтриът в Турция, която трябва да бъде изтеглена в средата на тази година. Дипломати предложиха възможно удължаване, което би дало на Турция допълнително ниво на сигурност в отбраната.

Ако турско-руското споразумение за прекратяване на огъня се спазва, натискът за по-голяма подкрепа от НАТО и за създаване на зона за сигурност също може да отслабне.

Остава неясно обаче дали ЕС предлага достатъчно на Турция, за да я накара да контролира миграцията към Гърция, отбелязва Ройтерс.

В очевиден опит да сближи позициите, Жозеп Борел обяви днес, че ЕС организира донорска конференция за Сирия на 29-30 юни. Той каза, че новото споразумение за прекратяване на огъня ще улесни увеличаването на хуманитарната помощ от ЕС за Сирия и за бежанците, подслонени в Турция.

Съгласно сделката от 2016 г. ЕС се ангажира да осигури на Турция до шест милиарда евро за здравеопазване, образование, храна и инфраструктура в помощ на бежанците. По последни данни на Европейската комисия, на Турция са отпуснати 4,7 милиарда евро и са изплатени 3,2 милиарда евро. Предвиждаше се обаче цялата сума да бъде отпусната до края на 2018 г. Турция казва, че е похарчила 40 милиарда долара за бежанците, пише Ройтерс.

На срещи с пратеници на ЕС в сряда турски официални лица изразиха недоволство от темпа на плащания, като посочиха, че ЕС не спазва докрай обещанията си.

"Двоен стандарт е това, че ЕС може да мобилизира милиони евро за Гърция за няколко дни, но използва бюрокрацията като оправдание, когато става дума за Турция", каза Ибрахим Калън, говорител на турския президент.