Европейският парламент /ЕП/ съобщи, че е приел днес резолюция, в която заявява, че Северна Македония и Албания отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори за присъединяване.

ЕП изразява дълбоко разочарование от липсата на единодушие на Европейския съвет на 17 и 18 октомври за даване на начало на преговорите. Евродепутатите са разочаровани от блокирането от страна на Франция, Дания и Холандия на решението и отбелязват, че Албания и Северна Македония са положили значителни усилия в последните няколко години и отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговорите.

Приветстват се усилията на Северна Македония за уреждане на сложните двустранни спорове със съседните държави, особено чрез Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Евродепутатите приветстват наскоро осъществените реформи в съдебната система в Албания.

ЕП подчертава, че липсата на решение за начало на преговорите е стратегическа грешка, която има отрицателно въздействие върху доверието към ЕС и изпраща недобро послание към други държави, които биха искали да се присъединят към Общността. Това би могло да позволи на други чуждестранни участници - чиито действия може да не съответстват на ценностите и интересите на ЕС - да се ангажират по-тясно със Северна Македония и Албания, заявяват евродепутатите.

Реформата на процеса на разширяване, за която призовават някои страни, не следва да пречи на Албания и Северна Македония, които вече са изпълнили изискванията, да бъдат оценявани по собствените им заслуги и обективно, а не според вътрешния политически дневен ред в други държави, се посочва в текста. Евродепутатите призовават държавите на ЕС да подходят отговорно към Албания и Северна Македония, и да приемат единодушно положително решение на следващата си среща.

ЕП трябва да засили своите дейности в подкрепа на демокрацията, за да може националните парламенти в Западните Балкани изпълняват ролята си на двигател на демократичната реформа, се допълва в резолюцията. Текстът беше приет с 412 гласа "за", 136 "против" и 30 въздържали се.

По-рано стана ясно, че Франция е започнала неофициални дипломатически консултации с отделни страни от Западните Балкани да им се предложи привилегировано специално партньорство вместо пълноправно членство в ЕС, съобщи вестник "Независне новине" от Баня Лука.

Предложението предвижда на тези страни от Западните Балкани да се предложи финансова помощ, специални пакети за достъп до европейските пазари и други предимства в замяна за "тих отказ" от пълноправно членство в ЕС.

Затова изборите в Северна Македония са насрочени за април - за да се види дали през март все пак ЕС ще одобри продължаване на процеса на присъединяване, отбелязва вестникът.

Ян Маринус Вайерсма от Холандския институт за международни отношения също предлага междинен вариант -  въвеждането на "двугодишно членство" за страните от Западните Балкани в ЕС, съобщи македонската информационна агенция "Макфакс".

Вайерсма счита, че трябва да се въведе различна система за мониторинг на реформите в страните-кандидатки в региона, както и да се увеличат инвестициите в тях. "Пробното членство", съгласно думите му, ще означава, че страната-кандидат няма право да гласува, но може да присъства на заседания на ЕС и срещи на върха.

"Това може да насърчи страни, които са скептично настроени към нови членове, като Франция", заяви Вайерсма.

Той също така предлага увеличени инвестиции в ЕС в страните-кандидатки. Според него повечето граждани на ЕС виждат проблем в това Турция да стане член на ЕС и това е една от причините да се противопоставят на разширяването. Според експерта преобладаващото мнение в Брюксел е, че приемането на нови членове би нарушило отношенията в самия ЕС.