Поредната порция критики срещу американския президент Доналд Тръмп са политически атаки в навечерието на една много оспорвана кампания за следващите президентски избори. Това каза в предаването на bTV "Тази сутрин" бившият ни посланик в САЩ и настоящ вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на НАТО Елена Поптодорова.

"Смени се тонът и аргументът на Тръмп след прословутия доклад на специалния прокурор Робърт Мълър. Тъй като излязоха много по-конкретни факти, сега виждаме една по-защитна поза и поведение на президента Тръмп и затова той отива към най-тежкото обвинение - лов на вещици", коментира Поптодорова.

Системата е гласуване по предложение на Комисията по правни въпроси в Камарата на представителите, което е с обикновено мнозинство. Комисията се контролира от демократите, така че искането за импийчмънт вероятно ще мине. Оттам насетне въпросът преминава за окончателно решаване в Сената. Там обаче с мнозинство са републиканците. Според Елена Поптодорова тотално преобръщане в поведението на републиканските сенатори е малко вероятно и до импийчмънт няма да се стигне.

"Обвиненията срещу Тръмп се свързват със спиране на военната помощ на Украйна, което се случва малко преди разговора на президента Тръмп със Зеленски. Във всички случаи използването на правомощията, които властта дава на американския президент, за да се постигне някаква лична политическа цел, вече е укоримо", посочи Поптодорова.