Разузнавателна информация, предоставена от САЩ на украинската армия, е направила възможно елиминирането на няколко руски генерали, участвали в украинския конфликт, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на източници от американските служби, поискали да останат анонимни.

Десетина руски генерали са били елиминирани от украинските сили благодарение на информация, предоставена от американските разузнавателни служби, съобщи "Ню Йорк таймс", като се позова на няколко високопоставени американски представители.

Украински представители заявиха, че украинските сили са убили десетина руски генерали на фронтовите линии на войната в Украйна - бройка, която учуди военните анализатори, отбелязва американското издание.

Предоставянето на информация за руски генерали е част от усилията на правителството на американския президент Джо Байдън да дава разузнавателни данни на Украйна в реално време, включително какви са прогнозите на американското разузнаване за придвижването на руските войски. Източниците на "Ню Йорк таймс" не уточняват точния брой на руските генерали, убити благодарение на американската разузнавателна информация.

Съединените щати са фокусирали усилията си върху предоставянето на информация за местоположението на руските сили. Украинските сили комбинират получените от САЩ данни със собствената си разузнавателна информация, за да извършват удари, при които са елиминирани висши руски офицери, изтъква американският всекидневник.

Предоставянето на разузнавателна информация от САЩ на Украйна има сериозно въздействие върху хода на бойните действия. Споделянето на подобна информация от САЩ с техен партньор е относително рядко явление, пише "Ню Йорк таймс".

Откакто офанзивата ѝ срещу Киев пропадна, Русия се опита да прегрупира силите си, като се концентрира върху настъплението си в Източна Украйна, което досега протича бавно и с променлив успех.

Американското правителство се опитва да пази в тайна голяма част от разузнавателната информация, с която разполага, за да избегне ескалация на конфликта и да не провокира руския президент Владимир Путин да предприема по-широкомащабна война, отбелязва американското издание.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви миналия месец, че САЩ искат "да видят Русия отслабена до степен, в която да не може да прави нещата, които правеше, когато нахлу в Украйна", припомня "Ню Йорк таймс".