Следващата война в Близкия Изток вероятно ще се води за намаляващите водни ресурси. Турция, Ирак и Сирия зависят изключително от водата в две големи реки- Тигър и Ефрат и за тях може да избухне регионален военен конфликт, пише в саудитския вестник "Ашарк Ал Аусат" сирийският експерт Набил Ал-Саман.

Според него, водата се е превърнала в сила, използвана от държавите в региона за политически цели. Турция заяви готовност да изгради 22 язовира и 19 електроцентрали на двете реки и ако това стане, притокът към Сирия и Ирак ще намалее наполовина.

Идеята за използване ресурсите на Тигър и Ефрат е още на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк, а сегашния президент Ердоган се стреми да направи този проект реалност. Самото съществуване на тази идея от десетилетия поражда напрежение между трите държави.

Анкара твърди, че има право да задържи повече от водата на реките за себе си, защото земята й е по-плодородна. Това обаче не се приема от Сирия и Ирак.

Експертът Ал-Саман смята ,че конфликт и война за вода засега не са много вероятни, но бъдещето ще промени нещата. Той припомня, че именно сушата и лошото държавно управление в долината на река Ефрат бяха искрите, запалили протестите в Сирия през 2011 година и хвърлили държавата в продължителна гражданска война.