Испанският Върховен съд разреши ексхумирането на останките на бившия диктатор ген. Франсиско Франко, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шестима съдии се събраха днес да вземат решение във връзка с внесена от роднини на Франко жалба срещу плана на правителството да премести тялото от мемориалния комплекс "Долината на падналите", който той е построил на 66 км от Мадрид, в друго гробище.

С "единодушно" решение съдиите се съгласиха "изцяло да отхвърлят жалбата, подадена от семейството във връзка с ексхумацията на тленните останки на Франсиско Франко", се казва в решението на органа.

Планът на правителството е да препогребе Франко до съпругата му в гробището Ел Пардо на север от Мадрид, където са погребани и други политици.

Леви партии и семействата на много жертви от Испанската гражданска война от години искат тялото на Франко да бъде преместено от мавзолея, който е голяма туристическа атракция.

"Идеята, че хората, убити от войските на Франко, са погребани заедно с него... това е много абсурдно. Те все още го прославят, сякаш е спасителят на Испания", каза за Би Би Си Силвия Наваро, чийто чичо е загинал през 1936 г.

Водачът на испанското социалистическо правителство Педро Санчес приветства разрешението, дадено от Върховния съд, за ексхумиране на тленните останки на диктатора Франсиско Франко като "голяма победа за испанската демокрация", предаде Франс прес.

"Днес преживяваме една голяма победа за испанската демокрация", написа Санчес в профила си в Туитър и изтъкна, че в действията си правителството му винаги се е ръководело от желанието "жертвите на франкизма да бъдат възмездени за страданията си".

Още с идването си на власт през юни 2018 г. правителство на Педро Санчес обяви, че ще извади тленните останки на Франко от мемориалния комплекс. Първоначално правителството трябваше да потърси подкрепата на Ватикана. След това то отхвърли предложението на семейството на Франко да се препогребе диктаторът в семейна гробница в катедралата Алмудена в центъра на Мадрид до кралския дворец. Правителството се опасяваше, че така катедралата би могла да се превърне в място на поклонение за онези, които изпитват носталгия по диктатурата, припомни АФП, цитирана от "Фокус".